Den ultimata samlarwhiskyn lystrar till namnet Prima & Ultima. Här presenterar Diageo sin mest exklusiva whisky. Handplockade fat av Master Blender Emma Walker från några av Skottland finaste destillerier, inklusive legendariska Port Ellen och Brora, som ger samlare och konnässörer möjlighet att bygga upp ett flytande bibliotek av magnifik whisky över tid.
Äldst & Dyrast & Bäst Det fjärde släppet av Prima & Ultima består av åtta anmärkningsvärda flaskor – den äldsta Talisker-whiskyn någonsin, de glömda sista faten från Dufftown 1985 och de allra sista från Lagavulin nedlagda 1997.
Varje whisky i serien bär på en historia. Samlingen ger möjlighet att bygga en av de mest sällsynta och exceptionella flytande biblioteken i världen, som fångar den ständigt pågående historien om skotsk whisky.
Inklusive banbrytande experiment och de försvinnande resterna från längesedan förlorade spökdestillerier, rara droppar som aldrig får upplevas av världen igen.
Dessa kostbara vintage-fat buteljerade vid fatstyrka har personligen valts ut av dr Emma Walker. Diageos Master Blender leder arbetet med att ta fram Diageos mest prestigefulla och finaste whisky. Hennes förstahandserfarenhet av dessa flytande legender kommer verkligen till liv i detta levande och personliga urval av Single Malts:
– Det är en ära att introducera det fjärde släppet av Prima & Ultima som jag personligen har valt från Skottlands reserver av exceptionellt åldrad maltwhisky. Var och en av dessa whiskys har vi vakat över genom åren, fat som markerats med epitetet ’enastående’. Förutom att vara exceptionella, har dessa sällsynta whiskys destillerats under ett specifikt, oåterkalleligt ögonblick på var och ett av de åtta ikoniska destillerierna.
Med Emma Walkers fördjupade kunskap om maltwhisky tar hon över manteln från sina tre tidigare kuratorer, Dr Craig Wilson, Maureen Robinson och Dr Jim Beveridge, samtliga högt respekterade inom branschen med över ett sekel av erfarenhet sammanräknat.
– När jag kurerade detta släpp valde jag whiskys som inte bara är betydelsefulla i whiskyhistorien, utan som också har en personlig koppling till mig själv. Till exempel var den allra första maltwhiskyn jag provade en Lagavulin, det var dess spektakulära kvaliteter som lockade in mig i whiskyvärlden. Det har också varit en av mina drömmar att skapa en speciell 1977 Brora och jag är så glad att det äntligen förverkligats.
Handplockade för sin enastående kvalitet och karaktär inkluderar det fjärde släppet den äldsta whiskyn som någonsin har buteljerats från Talisker, en 46-åring. Här finns en experimentell Clynelish och en Lagavulin från 1997, känd som ett gyllene år för Islay-destilleriet.
I årets Prima & Ultima-släpp debuterar också Oban Destilleri med sina allra sista fat från 1996, valda för sin unika maritima karaktär, som skiljer sig från destilleriets vanliga profil.
Exceptionellt sällsynta whiskys från de återuppväckta spökdestillerierna Brora och Port Ellen har noggrant satts ihop av Emma Walker, från 1977 års allra sista amerikanska ekfaten på Brora, till de sista amerikanska ekfaten av Port Ellen från 1978.
Endast 413 kompletta uppsättningar av Prima & Ultima Fourth Release är tillgängliga för köp. Enstaka flaskor från det fjärde släppet säljs också. Rekommenderat pris är 45 580 GBP, motsvarande 630 000 SEK.
Den som vill köpa ett set registrerar sig på theprimaandultimacollection.com. Registreringen stänger 2 oktober.
Prima & Ultima Fourth Release
Brora 1977 45 år 48.2%
Lagrad på hogsheadfat av amerikansk ek, buteljerad 3 november 2022 i 794 exemplar. Från den allra sista destilleringen som utfördes 15 december 1977. Slutet på en kortvarig comeback då receptet gjordes om och whiskyn blev oresonligt rökig istället för den vanliga Clynelish-stilen. Whiskyn har en sötaktig torvrökskaraktär.
Clynelish 1996 26 år 52%
Lagrad på Pedro Ximénez/Oloroso-fat av europeisk ek, buteljerad 29 november 2022 i 889 exemplar. De två sista faten av sitt slag på Clynelish, ett fatexperiment som aldrig upprepats. Resultatet är en mer kraftfull whiskystil än vad som är normalt för destilleriet. För de modiga.
Lagavulin 1997 25 år 50,7%
Lagrad på refill-fat av amerikansk ek, buteljerad 25 februari 2022 i 625 exemplar. Det sista minnet från 1997, ett gyllene år för destilleriet, då Mike Nicholson var chef för destilleriet. Så här ska Lagavulin vara, mogen och extremt smakrik, majestätiskt kejserlig.
Pittyvaich 1992 30 år 55,5%
Lagrad på experimentella fat av europeisk ek som innehållit Pedro Ximénez/Oloroso-sherry, buteljerad 20 februari 2022 i 609 exemplar. Detta är ett av få kvarvarande uttryck av Pittyvaich som finns, i alla fall det mest spännande och högkvalitativa. Destilleriet stängde ju året efter så någon mer 30-åring härifrån kommer vi aldrig att få se. Frukt och krydda med djup i smakerna gör det här till en alldeles speciell singelmalt.
Oban 1996 26 år 55,2%
Lagrad på refill-fat av europeisk ek, buteljerad 19 juli 2022 i 428 exemplar. De allra sista Oban-dropparna destillerade 1996 visar upp en ovanlig sida av destilleriet. Whiskyn är fastare i formerna med en distinkt maritima ådra som kommer av användningen av refillfat som också lockar fram en pepprig krydda ur spriten. Obans premiär i serien kunde inte ha varit mer särpräglad.
Port Ellen 1978 43 år 53,4%
Lagrad på hogshead-fat av amerikansk ek, buteljerad 17 oktober 2022 i 413 exemplar. De försvinnande få fat som finns kvar av Port Ellen utgörs i år av de sista fyra hogsheadfaten från 1978. En märkvärdig whiskystil som genom åren kokades fram av Iain MacArthur som fyllde det sista fatet 1983.
The Singleton of Dufftown 1985 37 år 47,7%
Lagrad på hogshead-fat av amerikansk ek, buteljerad 21 januari 2022 i 511 exemplar. Fat som skulle ha använts i en blend återupptäcktes senare vid en inspektion i lagerhusen. Resultatet är detta 37-åriga mästerverk. Långsam smakutveckling är hemligheten med Dufftown som tar tid på sig att uppnå sann komplexitet.
Talisker 1976 46 år 50,9%
Lagrad på hogshead-fat av amerikansk ek och större puncheon-fat, buteljerad 17 december 2022 i 771 exemplar. Sommaren 1976 drabbades Skottland märkligt nog av en värmebölja vilket gjorde att pannorna på destillerierna gick varmare än vanligt. Kopparkontakten ökade vilket skapade denna ovanliga Talisker i ren stil. Spriten har uthärdat många år i fat och detta är det äldsta exemplar som någonsin givits ut av Isle of Skye-destillatet.