fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 23 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Världens ledande vodkabar fanns i Stockholm

Bicke Naglo: “Vi tog vodkan in i finrummet!”

av Henrik Aflodal
8 oktober 2020

NAGLO VODKABAR startades av Bicke Naglo 1997 ett stenkast från Operan i Stockholm. Kommen från andra försöksårskullen som utexaminerades från restauranghögskolan i Grythyttan. Som färdig sommelier tillbaka i huvudstaden ville Bicke ha ett eget ställe. Vinbarer fanns det några, och massor av pubar, så vad kunde man starta?

– Varför inte köra igång en vodkabar tänkte jag. Jag hade ju lärt mig sensorisk analys och såg chansen att för första gången ta vodkan in i finrummet i Sverige. Vodka förknippades då med fyllon på parkbänkar som smygdrack Explorer ur papperspåse. Vårt motto var Tradition med Förnyelse. Att ta brännvinstraditionen in i framtiden.

“Vi tog vodkan in i finrummet! Vi var nog den enda vodkabaren i världen som tog drycken på allvar.”

Bicke Naglo drev vodkabar i Stockholm 1997-2015.

Bicke minns ett möte med Absolut innan man drog igång Naglo. Man tänkte sig det internationella svenska märket som partner och behövde pengar inför starten.

Representanten påpekade att man ju redan hade en egen vodkabar på Biblioteksgatan och att det nog inte behövdes en till istan.
– Jag blev helt ställd och svarade: ”Kallar du det en vodkabar, med ett enda vodkamärke?” Det blev inga stålar därifrån.

Den nya vodkabaren hade som mest 80 olika vodkor på hyllan. Man satsade på provningar av vodka vilket fick internationell uppmärksamhet. En tidning i Nya Zeeland letade sig hit och skrev om baren.

– Allting handlar om tajming. Det gäller att ha rätt idé för den tid man lever i. Jag gillade ju inte ens vodka när vi startade, skrattar Bicke Naglo. Men vi var unika, det fanns inget liknande i hela världen i slutet av 1990-talet.

Vodka handlar om ”paketering”. Smaken är oväsentlig, image och flaska är allt.
– Ju dyrare vodka desto bättre, förklarar Bicke Naglo. Folk pekade på den snyggaste flaskan och frågade om priset. I priset ligger upplevelsen kan man säga.

“Vodka handlar om paketering. Smaken är oväsentlig, image och flaska är allt.”

Vodkaprovningar var ett kul sätt att markera status på men svårare att genomföra. Folk fattade inte vad det gick ut på.
– För att prova vodka måste man vara skärpt och vara en riktigt duktig provare. Skillnaderna är så små. Vanligt folk blir fort uttråkade. Särskilt om man provar standardvodka.

Naglo Vodkabar var mer en nattklubb. Men tidigt på kvällarna kom folk in och slog sig ner vid baren för att testa nya sorter. Senare på kvällen kom partyfolket och då flödade champagnen på dansgolvet, ihop med groggar på alla möjliga spritbaser. Musiken var hipp och schysst men vid 2-tiden ville folk ha schlagers, berättar Bicke Naglo:

– Sista timmen var det alltid schlagermusik. Det var vad folk ville ha. Att blanda det töntiga med det balla. Sista låten i 18 års tid var Stad i Ljus med Tommy Körberg. När den plattan lades på visste alla att det var dags att gå hem.

Bicke Naglo lämnade sitt livsverk 2015 då namnet ändrades till Vodkabaren. Man körde vidare ett tag till och stängde slutligen sommaren 2019.

LÄS MER: Dricker svensken rätt vodka? (blindtest storsäljarna)

Senaste nytt

Hjälp oss välja nästa whiskyfat att buteljera

Nyheter
tor 14:03

Familjen Dant får inte sälja Dant-whiskey

Features
tor 5:11

Sista dropparna långlagrad japansk whisky på länge

Krönikan
ons 5:41

Brendan McCarron hoppar av Ardbeg-projektet

Krönikan
tis 13:40

Svenskarna får sin egen Gin & Tonic-dag 20 april!

Nyheter
tis 5:15

Ingen sprit till minderåriga, åldersgräns på flaskor på gång

Nyheter
mån 5:37

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.