NAGLO VODKABAR startades av Bicke Naglo 1997 ett stenkast från Operan i Stockholm. Kommen från andra försöksårskullen som utexaminerades från restauranghögskolan i Grythyttan. Som färdig sommelier tillbaka i huvudstaden ville Bicke ha ett eget ställe. Vinbarer fanns det några, och massor av pubar, så vad kunde man starta?
– Varför inte köra igång en vodkabar tänkte jag. Jag hade ju lärt mig sensorisk analys och såg chansen att för första gången ta vodkan in i finrummet i Sverige. Vodka förknippades då med fyllon på parkbänkar som smygdrack Explorer ur papperspåse. Vårt motto var Tradition med Förnyelse. Att ta brännvinstraditionen in i framtiden.
“Vi tog vodkan in i finrummet! Vi var nog den enda vodkabaren i världen som tog drycken på allvar.”

Bicke minns ett möte med Absolut innan man drog igång Naglo. Man tänkte sig det internationella svenska märket som partner och behövde pengar inför starten.
Representanten påpekade att man ju redan hade en egen vodkabar på Biblioteksgatan och att det nog inte behövdes en till istan.
– Jag blev helt ställd och svarade: ”Kallar du det en vodkabar, med ett enda vodkamärke?” Det blev inga stålar därifrån.
Den nya vodkabaren hade som mest 80 olika vodkor på hyllan. Man satsade på provningar av vodka vilket fick internationell uppmärksamhet. En tidning i Nya Zeeland letade sig hit och skrev om baren.
– Allting handlar om tajming. Det gäller att ha rätt idé för den tid man lever i. Jag gillade ju inte ens vodka när vi startade, skrattar Bicke Naglo. Men vi var unika, det fanns inget liknande i hela världen i slutet av 1990-talet.
Vodka handlar om ”paketering”. Smaken är oväsentlig, image och flaska är allt.
– Ju dyrare vodka desto bättre, förklarar Bicke Naglo. Folk pekade på den snyggaste flaskan och frågade om priset. I priset ligger upplevelsen kan man säga.
“Vodka handlar om paketering. Smaken är oväsentlig, image och flaska är allt.”
Vodkaprovningar var ett kul sätt att markera status på men svårare att genomföra. Folk fattade inte vad det gick ut på.
– För att prova vodka måste man vara skärpt och vara en riktigt duktig provare. Skillnaderna är så små. Vanligt folk blir fort uttråkade. Särskilt om man provar standardvodka.
Naglo Vodkabar var mer en nattklubb. Men tidigt på kvällarna kom folk in och slog sig ner vid baren för att testa nya sorter. Senare på kvällen kom partyfolket och då flödade champagnen på dansgolvet, ihop med groggar på alla möjliga spritbaser. Musiken var hipp och schysst men vid 2-tiden ville folk ha schlagers, berättar Bicke Naglo:
– Sista timmen var det alltid schlagermusik. Det var vad folk ville ha. Att blanda det töntiga med det balla. Sista låten i 18 års tid var Stad i Ljus med Tommy Körberg. När den plattan lades på visste alla att det var dags att gå hem.
Bicke Naglo lämnade sitt livsverk 2015 då namnet ändrades till Vodkabaren. Man körde vidare ett tag till och stängde slutligen sommaren 2019.