fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 3 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Varma drinkar på Gammel Dansk med smaker från skogen

av Gustav Aflodal
23 december 2022

Inför vinterns utomhusaktiviteter har Gammel Dansk tagit fram två nya värmande drinkar tillsammans med drinkkreatören Bella Porcile. Drinkarna som baseras på te och varm choklad smaksätts med örter och bär från de svenska skogarna.

 Drinkar    Bella Porcile är frilansande bartender och drinkkreatör som hämtar sina råvaror från den svenska skogen. Tillsammans med Gammel Dansk har hon nu skapat två vinterdrinkar som är lätta att förbereda i en termos eller värma över en öppen eld.

Den varme & skogen består av hett te som kryddas med stjärnanis, ingefära och rönnbär för att ge en ny dimension till Gammel Dansk. Cosy Chokolade är varm choklad smaksatt med gransirap och Gammel Dansk som passar underbart till grillade marshmallows.

– Jag ville skapa mysiga drinkar att värma sig med kring elden efter en lång dag i skogen eller skidbacken. Att få arbeta med Gammel Dansk är extra kul eftersom jag själv är halvdanska, säger drinkkreatören Bella Porcile. Mina danska morföräldrar drack alltid Gammel Dansk efter maten och jag minns än idag doften av den kryddiga bittern hemma hos dem.

Sedan lanseringen 1964 har Gammel Dansk inte bara blivit en del av det danska kulturarvet utan även etablerats sig till hela Norden. Den fylliga bittern kryddas med 29 olika örter, blommor och kryddor från hela världen under stort hemlighetsmakeri. Bland de kända ingredienserna finns dock bland annat angelikarot, muskot, anis, ingefära och rönnbär.

• Gammel Dansk Bitter Dram 38% | SB-nr 761, 289 kr

Den varme och skogen

  • 3 cl ingefärssaft, tex Brunneby (outspädd)
  • 2 cl rönnbärssirap, tex Jokkmokksbär
  • 10 cl vatten
  • lakritste, tex från Lakritsroten
  • 5 cl Gammel Dansk
  • dekoration: stjärnanis & torkade rönnbär

Späd ut ingefärssaft och rönnbärssirap med vatten och värm upp. Hittar du inte rönnbärssirap går det bra att söta upp teet med lite honung eller råsocker.
Lägg i lakritste och låt dra tio minuter. Sila bort teet.
Värm upp allt och häll över i termos. (Häll gärna hett vatten i termosen innan så den blir varm, häll sedan ut vattnet precis innan du fyller på teblandningen)
Packa med Gammel Dansk i plunta. Och glöm inte att ta med mysiga muggar eller kåsor ut i skogen. Häll upp Gammel Dansk i muggar och slå sedan det varma teet över. Dekorera med stjärnanis och rönnbär.

Cozy Chokolade

  • 1-2 msk chokladpulver
  • 15 cl kokosmjölk
  • en knivsudd finhackad röd chili
  • 2 cl granskottsirap, tex Jokkmokksbär
  • 5 cl Gammel Dansk
  • vispgrädde
  • dekoration: marshmallows & lingonpulver & grankvist

Blanda chokladpulver, kokosmjölk, chili och gransirap i en kastrull. Hittar du inte rönnbärssirap går det bra att söta upp chokladen med lite honung eller råsocker. Värm på spisen. Häll upp den varma chokladen på förvärmd termos och ta med ut i skogen. Ta med Gammel Dansk i plunta.
Ta med en halv förpackning med vispgrädde. (Det måste nämligen finnas luft i förpackningen för att kunna skaka grädden tjock) Skaka kartongen med grädde så den blir krämig nog att skiktas över chokladen. Montera ihop drycken på plats runt elden.
Elda på marshmallows tills de blir fint gyllenbruna. Pudra lingonpulver över grädden, dekorera med grankvist. Njut!

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.