fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Varma och kalla juldrinkar!

av Henrik Aflodal Esq
16 december 2020

När kylan tar ett grepp om vårt land i juletid passar det att värma sig med goda cocktails. Given är ju en Irish Coffey på Jameson med polkagrisfräschör. Något att varva ner till efter skidturen. När lussekatterna serveras blir det saffransdoftande bubbel med tysk gin från Monkey 47. Whiskygroggen ska ju alltid vara en Old Fashioned, men har du testat Glenlivet maltwhisky istället för bourbon? Och istället för glögg, testa en äpplig variant på Lillet-vermouth.

Saffran, Apor och Bubblor — Jul-bubbel

“En lite mer elegant drink som passar lika bra som fördrink när gästerna anländer som till årets första lussekatt.”

  • 2 cl Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin 47%
  • 1 tesked sockerlag med saffran*
  • torrt mousserande vin

Rör Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin samt sockerlag med saffran kallt och sila upp i ett kylt champagne- eller coupetteglas. Häll på mousserande vin och servera. Vill du garnera och öka på julsmaken kan du vrida en liten bit apelsinskal över drinken och släppa i.

Saffransockerlag: Gör ett sockerlag genom att blanda lika delar strösocker och vatten och värm under omrörning tills allt socker löst sig. Låt svalna och blanda i saffran efter behag. Ofta räcker det med väldigt lite saffran för att ge mycket smak. Ett tips är att spara undan en knivsudd saffran från lussebaket.

Polkagrisar, Irland och Kaffe — Irish Coffey

“En julig godisvariant på vår mest älskade varma drink som passar perfekt efter julmiddagen.”

  • 5 cl Jameson Irish Whiskey 40%
  • 2 cl sockerlag på råsocker eller muscovadosocker*
  • nybryggt kanelkaffe**
  • lättvispad polkagrädde***

Häll Jameson Irish Whisky, sockerlag på rå-/muscovadosocker och nybryggt kanelkaffe i ett värmetåligt glas på fot eller en mugg och rör om så allt blandas. Skikta försiktigt lättvispad grädde på toppen och servera. Vill du ha extra godis kan du riva lite mörk choklad som garnering på toppen.

Muscovado-sockerlag: Blanda lika delar socker och vatten och värm under omrörning tills allt socker löst sig. För en extra djup smak kan du blanda råsocker med muscovadosocker eller mörkt farinsocker.

Kanelkaffe: Brygg ditt favoritkaffe som vanilgt men häll i ett par kryddmått kanel i filtret tillsammans med kaffet. Vill du ha lite extra sting blir det väldigt gott med ett kryddmått chilipulver med i blandningen.

Polkgrädde: Smaksätt grädden med pepparmintolja innan du vispar den. Tänk på att grädden ska vara lättvispad så det går att dricka igenom den.

Choklad, Malt och Småtimmar — Old Fashioned

“En perfekt drink att dricka framåt småtimmarna när bordet är avdukat och disken torkar. Eller varför inte till det understa lagret i chokladasken när gästerna gått hem?”

  • 5 cl The Glenlivet 12 år 40%
  • 1 tesked sockerlag på choklad-te*
  • 1 stänk Angostura bitter

Häll samtliga ingredienser i ett kort tumbler-glas, fyll på med is och rör om så allt blandas. Vrid en remsa apelsinskal över drinken och släpp i som garnering.

Choklad-te-sockerlag: Brygg ett choklad-te, som choco chai eller liknande, enligt instruktionerna. Blanda lika delar te med råsocker och rör om tills allt socker löst sig.

Äpple, Paj och Värme — Exotisk glögg

“En varm, lite lekfull, drink som lämpar sig likaväl efter vinterpromenaden som ersättare till den traditionella glöggen.”

  • 5 cl Lillet Blanc 17% vermouth
  • 1 cl Malibu 21% kokoslikör
  • 10 cl äppeljuice
  • 1 cl citronjuice

Värm försiktigt samtliga ingredienser, se till att det inte kokar, och häll upp i ett värmetåligt glas på fot eller en mugg. Garnera med en äppelskiva och en kanelstång och servera.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.