fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 28 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Varma och kalla juldrinkar!

av Henrik Aflodal Esq
16 december 2020

När kylan tar ett grepp om vårt land i juletid passar det att värma sig med goda cocktails. Given är ju en Irish Coffey på Jameson med polkagrisfräschör. Något att varva ner till efter skidturen. När lussekatterna serveras blir det saffransdoftande bubbel med tysk gin från Monkey 47. Whiskygroggen ska ju alltid vara en Old Fashioned, men har du testat Glenlivet maltwhisky istället för bourbon? Och istället för glögg, testa en äpplig variant på Lillet-vermouth.

Saffran, Apor och Bubblor — Jul-bubbel

“En lite mer elegant drink som passar lika bra som fördrink när gästerna anländer som till årets första lussekatt.”

  • 2 cl Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin 47%
  • 1 tesked sockerlag med saffran*
  • torrt mousserande vin

Rör Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin samt sockerlag med saffran kallt och sila upp i ett kylt champagne- eller coupetteglas. Häll på mousserande vin och servera. Vill du garnera och öka på julsmaken kan du vrida en liten bit apelsinskal över drinken och släppa i.

Saffransockerlag: Gör ett sockerlag genom att blanda lika delar strösocker och vatten och värm under omrörning tills allt socker löst sig. Låt svalna och blanda i saffran efter behag. Ofta räcker det med väldigt lite saffran för att ge mycket smak. Ett tips är att spara undan en knivsudd saffran från lussebaket.

Polkagrisar, Irland och Kaffe — Irish Coffey

“En julig godisvariant på vår mest älskade varma drink som passar perfekt efter julmiddagen.”

  • 5 cl Jameson Irish Whiskey 40%
  • 2 cl sockerlag på råsocker eller muscovadosocker*
  • nybryggt kanelkaffe**
  • lättvispad polkagrädde***

Häll Jameson Irish Whisky, sockerlag på rå-/muscovadosocker och nybryggt kanelkaffe i ett värmetåligt glas på fot eller en mugg och rör om så allt blandas. Skikta försiktigt lättvispad grädde på toppen och servera. Vill du ha extra godis kan du riva lite mörk choklad som garnering på toppen.

Muscovado-sockerlag: Blanda lika delar socker och vatten och värm under omrörning tills allt socker löst sig. För en extra djup smak kan du blanda råsocker med muscovadosocker eller mörkt farinsocker.

Kanelkaffe: Brygg ditt favoritkaffe som vanilgt men häll i ett par kryddmått kanel i filtret tillsammans med kaffet. Vill du ha lite extra sting blir det väldigt gott med ett kryddmått chilipulver med i blandningen.

Polkgrädde: Smaksätt grädden med pepparmintolja innan du vispar den. Tänk på att grädden ska vara lättvispad så det går att dricka igenom den.

Choklad, Malt och Småtimmar — Old Fashioned

“En perfekt drink att dricka framåt småtimmarna när bordet är avdukat och disken torkar. Eller varför inte till det understa lagret i chokladasken när gästerna gått hem?”

  • 5 cl The Glenlivet 12 år 40%
  • 1 tesked sockerlag på choklad-te*
  • 1 stänk Angostura bitter

Häll samtliga ingredienser i ett kort tumbler-glas, fyll på med is och rör om så allt blandas. Vrid en remsa apelsinskal över drinken och släpp i som garnering.

Choklad-te-sockerlag: Brygg ett choklad-te, som choco chai eller liknande, enligt instruktionerna. Blanda lika delar te med råsocker och rör om tills allt socker löst sig.

Äpple, Paj och Värme — Exotisk glögg

“En varm, lite lekfull, drink som lämpar sig likaväl efter vinterpromenaden som ersättare till den traditionella glöggen.”

  • 5 cl Lillet Blanc 17% vermouth
  • 1 cl Malibu 21% kokoslikör
  • 10 cl äppeljuice
  • 1 cl citronjuice

Värm försiktigt samtliga ingredienser, se till att det inte kokar, och häll upp i ett värmetåligt glas på fot eller en mugg. Garnera med en äppelskiva och en kanelstång och servera.

Senaste nytt

Svenska kreatörer gör konst av Absoluts pappflaska!

Nyheter
ons 5:06

altWHISKY-test: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.