När kylan tar ett grepp om vårt land i juletid passar det att värma sig med goda cocktails. Given är ju en Irish Coffey på Jameson med polkagrisfräschör. Något att varva ner till efter skidturen. När lussekatterna serveras blir det saffransdoftande bubbel med tysk gin från Monkey 47. Whiskygroggen ska ju alltid vara en Old Fashioned, men har du testat Glenlivet maltwhisky istället för bourbon? Och istället för glögg, testa en äpplig variant på Lillet-vermouth.
Saffran, Apor och Bubblor — Jul-bubbel
“En lite mer elegant drink som passar lika bra som fördrink när gästerna anländer som till årets första lussekatt.”
- 2 cl Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin 47%
- 1 tesked sockerlag med saffran*
- torrt mousserande vin
Rör Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin samt sockerlag med saffran kallt och sila upp i ett kylt champagne- eller coupetteglas. Häll på mousserande vin och servera. Vill du garnera och öka på julsmaken kan du vrida en liten bit apelsinskal över drinken och släppa i.
Saffransockerlag: Gör ett sockerlag genom att blanda lika delar strösocker och vatten och värm under omrörning tills allt socker löst sig. Låt svalna och blanda i saffran efter behag. Ofta räcker det med väldigt lite saffran för att ge mycket smak. Ett tips är att spara undan en knivsudd saffran från lussebaket.
Polkagrisar, Irland och Kaffe — Irish Coffey
“En julig godisvariant på vår mest älskade varma drink som passar perfekt efter julmiddagen.”
- 5 cl Jameson Irish Whiskey 40%
- 2 cl sockerlag på råsocker eller muscovadosocker*
- nybryggt kanelkaffe**
- lättvispad polkagrädde***
Häll Jameson Irish Whisky, sockerlag på rå-/muscovadosocker och nybryggt kanelkaffe i ett värmetåligt glas på fot eller en mugg och rör om så allt blandas. Skikta försiktigt lättvispad grädde på toppen och servera. Vill du ha extra godis kan du riva lite mörk choklad som garnering på toppen.
Muscovado-sockerlag: Blanda lika delar socker och vatten och värm under omrörning tills allt socker löst sig. För en extra djup smak kan du blanda råsocker med muscovadosocker eller mörkt farinsocker.
Kanelkaffe: Brygg ditt favoritkaffe som vanilgt men häll i ett par kryddmått kanel i filtret tillsammans med kaffet. Vill du ha lite extra sting blir det väldigt gott med ett kryddmått chilipulver med i blandningen.
Polkgrädde: Smaksätt grädden med pepparmintolja innan du vispar den. Tänk på att grädden ska vara lättvispad så det går att dricka igenom den.
Choklad, Malt och Småtimmar — Old Fashioned
“En perfekt drink att dricka framåt småtimmarna när bordet är avdukat och disken torkar. Eller varför inte till det understa lagret i chokladasken när gästerna gått hem?”
- 5 cl The Glenlivet 12 år 40%
- 1 tesked sockerlag på choklad-te*
- 1 stänk Angostura bitter
Häll samtliga ingredienser i ett kort tumbler-glas, fyll på med is och rör om så allt blandas. Vrid en remsa apelsinskal över drinken och släpp i som garnering.
Choklad-te-sockerlag: Brygg ett choklad-te, som choco chai eller liknande, enligt instruktionerna. Blanda lika delar te med råsocker och rör om tills allt socker löst sig.
Äpple, Paj och Värme — Exotisk glögg
“En varm, lite lekfull, drink som lämpar sig likaväl efter vinterpromenaden som ersättare till den traditionella glöggen.”
- 5 cl Lillet Blanc 17% vermouth
- 1 cl Malibu 21% kokoslikör
- 10 cl äppeljuice
- 1 cl citronjuice
Värm försiktigt samtliga ingredienser, se till att det inte kokar, och häll upp i ett värmetåligt glas på fot eller en mugg. Garnera med en äppelskiva och en kanelstång och servera.