Konsumentmakt är ett sätt att möta klimatförändringar och orättvisor. Låt bli att köpa sprit som brister i sitt hållbarhetsarbete. Varumärken som halkat efter i etiska frågor får bakläxa i The Good Shopping Guide omfattande granskning. Syndarna är de stora märkena som sysslar med ’green washing’. I topp finns småaktörer som Nc’Nean, ett nybyggt whiskydestilleri som har hållbarhet som en del av affärsupplägget.
Hållbarhet Den som värderar hållbarhetsfrågor högt ska undvika Hennessy, Belvedere och Smirnoff. Dessa cognac- och vodkamärken hamnar sist i The Good Shopping Guides etiska granskning.
36 globala spritmärken har betygsatts utifrån sitt hållbarhetsarbete. Poängskalan är max 100 poäng och LVMH som äger Belvedere vodka samt Hennessy cognac hamnar sist med 32 poäng vardera.
Båda rankar lågt när det gäller ekologiskt ansvarstagande, djurskydd, vegan-vänlighet, politisk påverkan och kritisk feedback från kunder. Diageo-märken som Smirnoff vodka, Gordon’s gin och Captain Morgan rom landar på 42 poäng.
I topp finns mindre aktörer som Nc’Nean maltwhisky och Juniper Green gin som båda får 92 poäng. Bägge är nya aktörer på marknaden som i sin affärsmodell har inkorporerat hållbarhet.
Syftet med granskningen är att slå hål på den ’green-washing’ som vissa större varumärken sysslar med. Alla vill ju framstå som etiskt ansvarstagande men när företagen synas i sömmarna brister det ofta.
I mellansegmentet hamnar Bacardi rom, Hendrick’s gin och Bombay Sapphire gin med 62 poäng. Följt av Absolut vodka, Havana Club rom och Malibu rom på 46 poäng.
The Good Shopping Guide har granskat företagens egna miljörapporter samt varumärkenas inställning till kärnkraft, genetisk modifikation, ekologiskt jordbruk, fossila energikällor samt hållbara materialval. Djurskyddsfrågor samt huruvida produkten möter vegan-krav har också beaktats.
Man har dessutom observerat hur varumärkena beter sig i kontakt med människor i olika länder. Att man inte sysslar med politisk påverkan eller är involverad i vapen- eller tobaksaffärer.