Vasa 1628 är ett nytt svenskt brännvin som är återskapat av världens äldsta spritfynd som hittades i samband med bärgningen av regalskeppet Vasa. Nu gör brännvinet för första gången entré på påskbordet.
Brännvin & Mat På påskbord, och även midsommar- och julbord för den delen, är det sill och nubbe som gäller för många vuxna svenskar. Brännvinet har sin självklara plats bland svenska traditioner då brännvinsbordet var föregångare till dagens smörgåsbord.
Sill- och snapsinledningen på våra smörgåsbord är en kvarleva från det så kallade Brännvinsbordets smaker och funktion och återfinns alltjämt i den svenska matkulturen.
Brännvinsbord skapades på 1500-talet och var en förrättsmåltid bestående av fem delar: ett par olika sorters bröd, smör, en eller två sorters ost eller potkäs, fisk som rimmad eller gravad lax eller en sillinläggning, någon korv, rökt, spicket eller torkat kött, samt ett par-tre sorters kryddat brännvin.
Det hade sin storhetstid under 1700-talet och utvecklades under 1800-talets början till det smörgåsbord som vi känner idag. Chief Blender Daniel Borg har genom lukt- och smaktester samt kemiska analyser och forskning på destillering på 1600-talet lyckats ta fram ett recept som helt matchar spriten som hittades på Vasaskeppet.
Vasa 1628 har en smak av anis och inslag av ek och rekommenderas att serveras kyld som en snaps eller rumstempererad som en avec, perfekt på dagens påskbord eller till påskens desserter.
• Vasa 1628 33% | SB-nr 41312, 496 kr