Reviews Vattudalen är skogsdestilleriet i jämtlandska Aspnäs utanför Strömsund. Bröderna Rislund kokar råg- och kornmaltwhisky i småpannor. Malten får vänta på framtiden men rye-whiskyn har vi fått smaka. Till saken hör att man i hushållet vurmar för amerikansk kultur. Destillatör Lars Rislund är hängiven den amerikanska södern och dess rika kultur.
Men whiskyn kokas inte på majs, för var får man tag det det i nordliga Jämtland? Rågwhisky gjord på 100% råg blir tung och pappig, inte att rekommendera. Därför blandar bröderna ut rågen med maltkorn i proportionerna 70/30.
Första rye-whiskyn kom våren 2019. Nu släpper man sitt andra fat. Gjort i samma veva i mars 2016 men lagrat 4,5 år istället för 3 år som förstlingen. Då lagrad på 1st fill barrel, nu handlar det om ett amerikanskt nyeksfat.
Man har dessutom sänkt priset med 50-lapp sedan premiären och får nu sälja de 400 flaskorna på hyllan i en handfull jämtska butiker. I skrivande stund är första laddning slut men kvarvarande 150 flaskor är på väg ut i butikerna så den som vill smaka har chansen.
Doften är otroligt bra. Två dimensioner. Det första man tänker på är eneträ, råg, kanel. Fylligheten byggs upp av grenadine, alltså sötad granatäppelsaft.
Aromen är simmig och stor. Helt enkelt grandios. Med mer komplexitet hade den utmanat de bästa äldre jänkarna i branschen. Skillnaden är svenskens större kryddiga, eteriska delen.
Smaken är saftig med stadig kropp. Destillatet fyller ut kostymen med sötsvällande smak dekorerad av kanel som blir parfymig. Halvvägs börjar kryddorna röra på sig, rågen orerar ihop med den fragranta ene-tonen.
Eftersmaken är väldigt sötsmutt. Rågsyrup bärs framåt av fragrant ek. I botten en torrare kanelton. Efterhand stor-söt råglimpabeska
Vatten gör aromen lite torrare. Det doftar eneträ, sandelträ och kanel. Elegant och avskalat. Munnen förlorar i sötma dessvärre och blir tunnare. Örtiga toner exponeras, kryddan kvarstår. Smaken är något obekväm, sötman behövs. Eftrsmaken kortas och dör fort, drivet saknas nu.
Men vid 46% väldigt trevlig. Smakerna går djupare jämfört med forna 3-åring tack vare 50% mer ektid. Temperamentet från rågen försvaras. Det innebär att spriten tål ännu mer lagring.
Å andra sidan är detta väldans drickvänligt. Hade passerat som storsäljare bland whiskeykännare i staterna. Synd att Rislunds har så få fat, för det här går nog hem i stugorna med sin söt-brackiga kroppshydda. Darn goood stuff!