fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 22 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Vattudalens nya Rye har kropp!

av Henrik Aflodal Esq
3 november 2020

 Reviews    Vattudalen är skogsdestilleriet i jämtlandska Aspnäs utanför Strömsund. Bröderna Rislund kokar råg- och kornmaltwhisky i småpannor. Malten får vänta på framtiden men rye-whiskyn har vi fått smaka. Till saken hör att man i hushållet vurmar för amerikansk kultur. Destillatör Lars Rislund är hängiven den amerikanska södern och dess rika kultur.

Men whiskyn kokas inte på majs, för var får man tag det det i nordliga Jämtland? Rågwhisky gjord på 100% råg blir tung och pappig, inte att rekommendera. Därför blandar bröderna ut rågen med maltkorn i proportionerna 70/30.

Första rye-whiskyn kom våren 2019. Nu släpper man sitt andra fat. Gjort i samma veva i mars 2016 men lagrat 4,5 år istället för 3 år som förstlingen. Då lagrad på 1st fill barrel, nu handlar det om ett amerikanskt nyeksfat.

Man har dessutom sänkt priset med 50-lapp sedan premiären och får nu sälja de 400 flaskorna på hyllan i en handfull jämtska butiker. I skrivande stund är första laddning slut men kvarvarande 150 flaskor är på väg ut i butikerna så den som vill smaka har chansen.

Doften är otroligt bra. Två dimensioner. Det första man tänker på är eneträ, råg, kanel. Fylligheten byggs upp av grenadine, alltså sötad granatäppelsaft.

Aromen är simmig och stor. Helt enkelt grandios. Med mer komplexitet hade den utmanat de bästa äldre jänkarna i branschen. Skillnaden är svenskens större kryddiga, eteriska delen.

Smaken är saftig med stadig kropp. Destillatet fyller ut kostymen med sötsvällande smak dekorerad av kanel som blir parfymig. Halvvägs börjar kryddorna röra på sig, rågen orerar ihop med den fragranta ene-tonen.

Eftersmaken är väldigt sötsmutt. Rågsyrup bärs framåt av fragrant ek. I botten en torrare kanelton. Efterhand stor-söt råglimpabeska

Vatten gör aromen lite torrare. Det doftar eneträ, sandelträ och kanel. Elegant och avskalat. Munnen förlorar i sötma dessvärre och blir tunnare. Örtiga toner exponeras, kryddan kvarstår. Smaken är något obekväm, sötman behövs. Eftrsmaken kortas och dör fort, drivet saknas nu.

Men vid 46% väldigt trevlig. Smakerna går djupare jämfört med forna 3-åring tack vare 50% mer ektid. Temperamentet från rågen försvaras. Det innebär att spriten tål ännu mer lagring.

Å andra sidan är detta väldans drickvänligt. Hade passerat som storsäljare bland whiskeykännare i staterna. Synd att Rislunds har så få fat, för det här går nog hem i stugorna med sin söt-brackiga kroppshydda. Darn goood stuff!

LÄS MER: Väldans god jämtländsk rye whiskey

Vattudalen Rye Whiskey 4 år 46%

 90/84p   Doft 23/23, Smak 23/21, Exit 22/20, Balans 22/20  Rye-whisky gjord på maltmäsk av 70% råg och 30% korn. Lagrad 4 år och 7 månader på 200-liters nyeksfat av amerikansk ek. Lokal lansering i enstaka butiker i Jämtland. 430 flaskor varav 400 släpps till konsument, resten sparas till restauranger i Jämtland.  SB 34597 (50 cl), 599 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Vilka varumärken är dåliga på hållbarhet?

Nyheter
mån 5:09

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.