fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features Krönikan

Har Diageo tappat intresset för Special Releases?

Prima & Ultima är Diageos nya lyxwhiskyserie

av Henrik Aflodal
10 september 2020

PRIMA & ULTIMA är whiskyvärldens nya hype. Hoppas nog Diageo. Lyxwhiskyserien går loss på 20 000 pund. Alltså 230 000 kr. Men vänta nu, har inte Diageo redan en serie för samlarwhisky? Jovisst, men Special Releases som en gång var Diageos plats i strålkastarljuset i spritvärlden går numera på repeat.

Konceptet utvecklas inte längre, det är tillochmed svårt att skilja årets kollektion från 2019. I stort sett samma destillerier, bara nya årgångar. Förklaringen kan ju vara att man grävt upp fantastiska fatfickor som bara måste utnyttjas. Eller så flyttas fokus till nya prestigelinjen Prima & Ultima.

Allt började ”gå fel” när man annonserade att Port Ellen och Brora skulle återuppbyggas. Fansen jublade, kultwhiskyn skulle återuppstå. Priserna hade i och för sig redan börjat spåra ur.

Men i samma stund lyftes de två grundbultarna ut ur Special Releases för att få egen utgivning. Prima & Ultima som ju betyder ”först och sist” är whiskyns nya hemvist.

Anledningen till att Rare Malts togs bort var att intresset ebbade ut. Flaskorna var för billiga och etiketterna fula. Lagren gick inte att sälja slut på.

Entré 2001 för Special Releases med individualiserade etiketter och seriösa prislappar. Nu är kanske resan över även för ersättaren. Prishöjningen för några år sedan släckte det breda intresset för linjen.

Nördarna som verkligen njöt av whiskyn och öppnade flaskorna har såklart lämnat rangen för mer prisvärda whiskyupplevelser. De rika som jagar prestige vill ha något nytt och fräscht. Kanske är det Prima & Ultima?

Port Ellen har flytt Special Releases för nya Prima & Ultima.

Det vore sorgligt. Den nya linjen vill vara löjligt exklusiv. Priserna garanterar att flaskorna förblir oöppnade. Det är djupt osympatiskt. fast man ska inte klandra eller beskylla just Diageo för att vara ett nedrigt företag. Alla gör så här. Frågan är om det funkar?

Prissättningen är en reaktion på den avans som görs på andrahandsmarknaden för whisky. Det största whiskyföretaget Diageo vill helt enkelt vara med och dela på kakan. Alla andra har följt efter. Gammal whisky säljs dyrt. Ändå fortsätter auktionerna att slå rekord. Frågan är förstås hur länge detta kommer att hålla?

De dyraste rekorden ska slås. Men den enorma massan därunder med hyfsat gammal samlarwhisky, kommer priserna att fortsätta uppåt i evighet? Det vore förödande för whiskyintresset i så fall. En katastrof faktiskt.

Jag har sagt det många gånger de senaste åren. Väldigt få människor kommer i framtiden att veta hur en riktigt gammal whisky smakar. Personligen är jag uppvuxen med dessa speciella gammelestrar som uppstår i whiskyfat som passerat 20 år. En smakupplevelse som är svår att sätta ord på.

Det är deprimerande. Marknaden för samlarwhisky kommer att stagnera. Alltså prisstegringen på den gamla whiskyn kommer att stanna av. Det är ofrånkomligt.

Men eftersläpningen är problemet. När färre har råd att ens köpa 18-årig maltwhisky. Kolla priserna på Special Releases och inse att de vanliga varumärkena är på väg dit upp. Glappet kommer att bli större mellan normal whisky och gammal whisky.

Som sagt. Nästa generation whiskydrickare kommer inte att få smaka på det gamla. Det är den sista pusselbiten som gör en whiskypalett komplett.

Oavsett dagens faiblesse för NAS:are där nygamla whiskydrickare vurmar för 5-årig maltwhisky som om den alls kan ersätta 12-åriga smaker. Det är löjligt. NAS-whiskyn är en ny gren på whiskyträdet. Inget mer.

Har Special Releases någon framtid? Något nytt behövs. Kanske är Diageo på gång med en förnyelse. En sak är säker, det kommer att bli dyrare. Redan nu över 1400 kr för en vanlig 12-årig Lagavulin. Det är galet mycket pengar. Däremot är 1500 kr för en 20-årig Cragganmore rimligare.

SPECIAL RELEASES 2020

Nyheterna är få. Årets utgivning kopierar i stort sett fjolårets. Det är säkerligen väldigt hög nivå på tappningarna men hur många gånger ska vi köpa samma sorts whisky.

Idén bakom konceptet var ju att presentera ”juveler” ur den whiskyskatt världens största whiskybolag sitter på. Och det måste väl finnas andra destillerier än det här gänget som håller måttet?

För samlarna som är ute efter hela kollektionen, alltså alla 8 flaskor, kostar det dryga £2000 (23 700 SEK). Det är faktiskt rätt billigt.

I alla fall om man jämför med de åtta flaskorna i Prima & Ultima som går på det tiodubbla (!). Men då får man å andra sidan 263 år istället för Special Releases 149 år…

Talisker 8 år (£90) var ifjol 15 år. Diageo menar att whiskyn har ”värmande pepprig maritim karaktär.” Detta är också första romfatutgåvan av Talisker.

Cask-utgåvan av Islays kejsarwhisky Lagavulin 12 år (£125) har varit densamma sedan serien introducerades 2001 och lär inte bjuda på några överraskningar. Sötlodande rökorerande.

Cardhu 11 år (£85) var 2019 14 år, whiskyn har ”följsam honungssmord smak med kryddiga ektoner.”

2019 års 18-åriga Singleton of Glen Ord blir nu 17 år och kommer istället från Dufftown (£110). ”En frodig söt gräsig whisky i vårlig anda.” Första utgåvan från uteslutande refillfat.

Cragganmore (£130) som ifjol var bara 12 år fyller i år hela 20 år. 12-åringen var överraskande nog rökig. Den här beskrivs som ”svårfångad och komplex, märkt av eken.”

Pittyvaich (£400) är det nya favoritdestilleriet som upptäcktes av blender Keith Law och kärleken har ärvts av nuvarande blender Craig Wilson. I år är den 30 år, förra året var den ett år yngre. Detta är första finishen på bourbonfat.

Mortlach (£575) föryngrar sig från 26 år till 21 år. VI får en ”kraftfull meaty whisky.” Så beskrivs ju destillatet av Diageo, köttigt liksom. Här byggs kroppen på i eftersmaken av sherryfat, både Pedro Ximenéz och oloroso.

Dalwhinnie (£550) håller sig till 30 år även i år. Det här är några av de sista dropparna av årgång 1989 från Highland-destilleriet. I sanning rare alltså. Vilket man ju önskar att resten av serien också vore…

PRIMA & ULTIMA 2020

Blenderkollegiets kreativitet tillägnas i år Prima & Ultima. Serien är signerad Johnnie Walkers Master Blender Jim Beveridge. Alltså högste chefen som valt ut sina favoriter.

Men Diageo bedriver lagarbete så han har säkerligen fått hjälp med det praktiska arbete att screena och slutligen välja fat. Alla utgåvor bedöms och diskuteras internt av flera blenders.

22 juli släpptes 238 set med helflaskor och samples (att prova) för 20 000 pund styck. Det allra första setet som är signerat av Jim Beveridge auktionerades ut online via Sotheby’s och klubbades förra veckan för £26 840.

  • Caol Ila 1984 35 år 50,8%, refill European oak butt (499 flaskor)
  • Clynelish 1993 26 år 49,8%, refill American oak casks (941 flaskor)
  • Cragganmore 1971 48 år 43,7%, 1st fill ex-Sherry butt (352 flaskor)
  • Lagavulin 1991 28 år 50,1%, refill American oak casks 1013 flaskor)
  • Mortlach 1994 25 år 55,1%, 1st fill Pedro Ximénez cask & oloroso-seasoned European oak butt (389 flaskor)
  • Port Ellen 1979 40 år 51,2%, refill European oak butt (436 flaskor)
  • Singleton of Dufftown 1988 30 år 48,8%, refill American oak casks (469 flaskor)
  • Talisker 1988 31 år 51.4%, refill American oak casks (721 flaskor)

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.