Maltwhisky-VM Malty style är tävlingsklassen som premierar den oförvanskade smaken av maltkorn. ”Avarterna” med mycket röksmak i kornet eller exotisk fatlagring tävlar i Peated respektive Sherried.
Skotsk maltwhisky är ju oftast långlagrad och för varje år som läggs till tilltar ektonerna. Whisky som legat 12 till 14 år på ekfat får sägas ha mer fatkaraktär än maltighet.
Det var med ålder som främsta vapen denna sextett kämpade om två semifinalplatser. Chivas Bros tog hand om båda. Ballantine’s-malten Glenburgie tog hem segern med en 15-åring, säger juryns ordförande Henrik Aflodal:
– Bästa doften med alla exotiska estrar. Storfruktig smak a la aprikosmarmelad. En omisskännlig Glenburgie med sin rika fruktighet. Eken kickar in mot slutet och ger anrättningen ett eteriskt lyft och pirrar på länge i efterdyningarna.
Bara syster-malten Aberlour orkade svara på utmaningen. 14-åringen är en nyhet i rangen där man tonat ner sherrytemat för att frammana mer av Aberlours goda fruktiga destillat. Mer bourbonfat tar plats i tappningen och ger en större och resligare whisky.
– Den är lika fruktglad som vanligt men här finns också ett stråk av läder. Den saftiga smaken har plats för ektoner och blir tropiskt godischarmig med torrare ektoner i avslutet. Väldigt fin balans mellan frukt och ek. Ett toppval av juryn.
Närmast de båda suveränerna var Fettercairn med en stramare och rätt kaxig 12-åring där eken tar sig ton och provocerar destillatet som är känt för att vara aningen bångstyrigt. Men en bättre balanserad whisky, enligt Henrik Aflodal, är Aberfeldys 12-åring:
– Smaken är lång och komplex. En rik smak av fruktkompott som är frisk och pigg. En honungssöt tobakston kryper fram i eftersmaken. Ett fint exempel på Aberfeldy-stilen med lagom mycket ek som support.
Även Cragganmore imponerade på VM-generalen med en ovanligt fruktdriven uppenbarelse som doftade tutti frutti och toast med rostat bröd och malttoner i munnen samt smågodis-frukt. I eftersmaken kanelstråk och parfym.
– Cragganmore brukar vara stramare och hårdare. Den här upplagan av Classic Malts-legenden ska man skaffa. En bra vardagsmalt med stil.
MALTY style | Emmaboda 16 september
1. Glenburgie 15 år 40% = 35+6 poäng
2. Aberlour 14 år 40% = 33+2
———————————–
3. Fettercairn 12 år 40% = 18
4. Knockando 15 år 43% = 15
5. Aberfeldy 12 år 40% = 9
6. Cragganmore 12 år 40% = 6
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).