fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 6 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Maltwhisky-VM

Westland från Seattle bättre än skotsk rök

av Henrik Aflodal Esq
13 april 2018
Bröllop i Westlands lagerhus

 Maltwhisky-VM    Uppgörelsen i grenen Speyside Peat’ uteblev. Benromach föll bort men Ardmore bet till och tog en andraplats men segrare var en skräll från bortom Atlanten. Först lite om temat med lättrökt whisky småländska Ljungby. Fastlandsrök kallar vi Highlandwhisky med torvrök i receptet. Men för hundra år sedan var Speyside-whiskyn rökig i största allmänhet. Teacher-malten Ardmore övergav aldrig sin rökregim som inleddes på 1890-talet. Den är fortfarande rökig i sin naturliga form. Ett levande bevis på att förkrigswhiskyn var måttligt torvrökig. Så när Gordon & MacPhail skulle återskapa Benromach valde de att göra en rökvariant i motsats till nuvarande röklösa Speyside-malt. En modern klassiker, småskaligt gjord med omsorg om detaljerna.

Glenlivet-distriktets Tomintoul gör vanligen orökt whisky men har en rökversion som går under smeknamnet Ballantruan (efter vattenkällan). Rök var förr den naturliga enkla vägen att gå. Det tog irländska Cooley fasta på när man startade sitt destilleri 1989, i deras fall heter rökwhiskyn Connemara. Grundaren John Teeling ville återuppväcka en glömd tradition. De irländska smågårdarna gjorde just torvrökt whiskey förr i tiden eftersom torv var det enda bränsle som fanns tillhands. Från Wales kommer Penderyn som kokar sin lätta whisky i kolonnpanna. Deras rökare var ett missförstånd, man fick av misstag en leverans av Islay-fat men tyckte att resultatet blev så bra att det fick bli en produkt.

Westland är något så exotiskt som en amerikansk singelmalt från västkusten. Seattle är ett jordbrukscentrum med forskning på kornsorter. Experimentlustan är stor och skickligheten också. Westland går på enkelhet och godhet. Och när rösterna räknats var det ju jänkaren som vann. Juryordförande Henrik Aflodal förklarar:
– När jag ögnade igenom protokollet efter provningen inför omröstningen var det bara Westland som hade fått ihop helheten med höga poäng på allt från arom och smak till eftersmak. Den komplexa smaken av tropisk frukt och sötlakrits följt av jordgubb/hallon var fantastisk. Sent sotiga röktoner som färgade lemonad-finishen snyggt.
Övriga sorter hade nedtonade aromer och i Benromachs fall var doften nästan obefintlig, fast smaken satt där. I Ardmores fall hade whiskyn smörjts i portvinsfat mot slutet vilket ju avlägsnade rökdimensionen men gav extra rik fruktighet åt smaken.
– Ardmores själ kom bort litegrann under starkvinsoket, röken drunknade, men whiskyn vann på sig godhet.

Westlands destillerichef Matt Hoffman inspekterar torvmossen som ger whiskyn dess rökighet

Men den här lättrökta whiskytypen kommer att få svårt i fortsättningen. I nästa steg väntar de stora Islay-kanonerna med rök skrivet över hela paletten, dessutom kommer de vassaste utgåvorna att ha en oslagbar rikhet och variation som är svår att matcha. Så har det i alla fall sett genom åren i final-drabbningarna. Fast kanske krävs det en Nya världen-whisky amerikanska västkusten för att slå sönder Islay-dominansen? Det är ju inte rökigast som är bäst, utan den whisky som presterar bäst med rök som viktigt smakelement som ska hittas.

PEATED style | Ljungby 12 april

1. Westland peated 46% = 64+6 poäng
2. Ardmore 12 år 46% Port finish = 58+2
——————————————
3. Tomintoul Peated 40% = 15
4. Benromach 10 år 43% = 11
5. Connemara 40% = 8
6. Penderyn peated 46% = 0

Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky)

Senaste nytt

Barracuda släpper vaniljkryddad rom

Nya släpp
fre 14:00

Ha-begärets gåta…

Nyheter
tor 14:55

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.