fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 10 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Whiskey-dränkt Kobra som få smakat

av Henrik Aflodal Esq
1 februari 2018

 Fejkwhisky    Du har säkert sett larven i mexikanska Mescal-flaskor. Lagom motbjudande men med trenden att äta insekter känns det inte omöjligt längre att svälja. Men vad sägs om en kobra i virren? Snake whiskey är vanligt i Laos och Thailand, en typisk souvenir bland turister. Drycken kryddas ofta med ginseng. Kombination med den virila ormen är såklart potenshöjande enligt folktron, samtidigt som den är smärtstillande. Två motsägelser, dricker man tillräckligt mycket som man blir ju staken slak, å andra sidan får tilltagande redlöshet kroppen att domna bort och tappa känseln.

Beredningen börjar med att en livs levande kobra luras att krypa in i flaskan och sedan dränks i risbrännvin. Kadavret börjar sedan långsamt att jäsa och ger efter några månader ”whiskeyn” sin speciella smak. Bruket går tillbaka till 770 före Kristus i Kina. De som vågat prova ormwhiskeyn säger att den har en fiskliknande smak på rökig bas med lite krydda mot sluttampen. Instagram är fullklottrat med stolta turister som införskaffat en flaska, färre har provat. Somliga bedyrar dock att varelsen kommit till liv när man öppnat flaskan, vilket naturligtvis är omöjligt. Att den kallas whiskey är en modern konstruktion för att attrahera just västerlänningar. I Japan macereras vita huggormar i risbrännvinet awamari, resulterande habashu sägs ha helande inverkan.

Människan hittar på mycket skumt som vi sedan stoppar i oss. Det konstigaste brukar förbjudas och olagligförklaras utanför sitt hemland. Osten casu marzu (kolla ca 40s in på videon) är på riktigt farlig, namnet betyder ”rutten ost” och innehåller levande maskar som kan hoppa på dig i bitögonblicket. Osten är förbjuden inom EU. Beluga-kaviar tas från den utrotningshotade husblosstören i Svarta havet och är olagligt i stora delar av världen. Och visste du att USA bannlyst italienska Kinder Egg. Orsaken är att små barn kan svälja den lilla leksaken inuti chokladskalet. Framtagandet av den franska gåslevern klassas som svårt djurplågeri i Israel, Argentina, Indien och delar av EU.

Fugu är en sorts sushi gjord på blåsfisken med samma namn som innehåller dödligt gift. Tidvis förbjuden hemma i Japan men idag tillåten om den bereds av en kock som tränat i flera år på uppgiften. Intressant nog har Fugu grönt ljus i USA. Haggis har länge varit förbjudet i USA och Canada. Man har hängt upp sig bruket av lammlunga. Men i augusti 2017 godkände kanadensiska myndigheter haggis utan lunga och arbete pågår att övertyga amerikanerna också.

Franska skolor tillåter inte ketchup eftersom matvaran sägs maskera smakerna i det franska köket. Skolplanen förskriver att barnen inte bara ska lära sig att räkna, skriva och läsa utan också lära sig bemästra gastronomiska upplevelser. Kloka människor de där fransoserna. Ironiskt nog får man skvätta på ketchup när det serveras ”french fries”. Ortolan är en fransk småfågel och delikatess. Pippin har en ”åkomma” som innebär att den inte kan sluta äta om den stängs in i ett mörkt utrymme. Sålunda sätts fågeln att äta hirs i en liten låda tills den är alldeles fullproppad. Sedan dränks den i Armagnac. Varpå ätaren drar en duk över huvudet och slukar fågeln utom synhåll med ben och allt. Beteendet är illegalt, tillochmed i Frankrike.

Senaste nytt

G&T-test: Bästa Gin till Fever-Tree Raspberry & Rhubarb

Blindtestet
tis 5:23

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat klubbades för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

50-årig Karuizawa-whisky gör NFT-debut för över 800 000 kr

Nyheter
tor 5:46

Vasaskeppets 1600-talsbrännvin återuppstår

Features
ons 5:24

Shōchū får lagskydd i New York

Nyheter
tis 5:19

Fira Räkans dag med dill-akvavit i glaset!

Nyheter
fre 11:59

Engelskt gin-destilleri avråder från att dricka G&T i värmen

Nyheter
tor 5:25

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.