Innovativa släpp Method & Madness är Irish Distillers (IDL) experiment-serie som testar gränserna för vad Irish Whiskey är. Jameson-producenten presenterade whiskey-serien i februari 2017. Senaste tillskottet har lagrats på jungfrufat av ungerskt mullbärsträ.
Trästavarna till pot still-whiskeyn tas från det vita mullbärsträdet. Trästyckena får torka i 2 år innan man sågar upp stavar på sågverket Kádár i staden Tokaj. Tunnorna binds samman av ett tunnbinderi i Budapest.
Träslaget är relativt poröst och har rostats lagom mycket vilket ger whiskeyn smaker av träkryddor samt en toffee-liknande sötma, uppger IDL.
Utgåvan håller 46% och har förlagrats på en kombination av 1st och refill bourbon barrels. Därpå har whiskeyn fyllts på de små mullbärsträfaten på 50 liter. Detta är ett av flera ”hemliga” lagringsexperiment som påbörjades 2019.
– Den annorlunda strukturen i träet och de små faten har varit en utmaning, säger Anna Lazaridou, innovationschef. De första försöken med mullbärsträ fallerade. Men Method & Madness står en sorts envishet som gör att vi till slut lyckas ta oss i mål med våra experiment. Med trail-and-error kommer man långt.
Enligt IDL doftar whiskeyn kola-doppade äpplen, trächips och rostade pinjenötter. Smakmässigt bjuds söta päron, gröna äpplen och rökt paprika.
Trots sprängkraften i den irländska whiskeyindustrin med ett rikt inflöde av nya smådestillerier är det bjässen IDL som står för den stora kreativiteten. När man släpper något är det ofta banbrytande koncept som tidigare aldrig prövats.
I maj 2018 släppte man en single pot still-whiskey som slutlagrats på fat av jungfruek från bergskedjan Karpaterna i nordöstra Ungern. Sedan följde pot-whiskey slutlagrad på körsbärsträfat.
Whiskeyn marknadsförs i huvudsak hemma på Irland. Riktpriset för en flaska är €95. Men finns faktiskt också i Finland där Alko säljer en variant lagrad på kastanjeträfat för dryga 77 euro.