fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 22 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Första whiskeyn lagrad på mullbärsträfat!

av Henrik Aflodal Esq
22 november 2021


 Innovativa släpp    Method & Madness är Irish Distillers (IDL) experiment-serie som testar gränserna för vad Irish Whiskey är. Jameson-producenten presenterade whiskey-serien i februari 2017. Senaste tillskottet har lagrats på jungfrufat av ungerskt mullbärsträ.

Trästavarna till pot still-whiskeyn tas från det vita mullbärsträdet. Trästyckena får torka i 2 år innan man sågar upp stavar på sågverket Kádár i staden Tokaj. Tunnorna binds samman av ett tunnbinderi i Budapest.

Träslaget är relativt poröst och har rostats lagom mycket vilket ger whiskeyn smaker av träkryddor samt en toffee-liknande sötma, uppger IDL.

Utgåvan håller 46% och har förlagrats på en kombination av 1st och refill bourbon barrels. Därpå har whiskeyn fyllts på de små mullbärsträfaten på 50 liter. Detta är ett av flera ”hemliga” lagringsexperiment som påbörjades 2019.

– Den annorlunda strukturen i träet och de små faten har varit en utmaning, säger Anna Lazaridou, innovationschef. De första försöken med mullbärsträ fallerade. Men Method & Madness står en sorts envishet som gör att vi till slut lyckas ta oss i mål med våra experiment. Med trail-and-error kommer man långt.

Enligt IDL doftar whiskeyn kola-doppade äpplen, trächips och rostade pinjenötter. Smakmässigt bjuds söta päron, gröna äpplen och rökt paprika.

Trots sprängkraften i den irländska whiskeyindustrin med ett rikt inflöde av nya smådestillerier är det bjässen IDL som står för den stora kreativiteten. När man släpper något är det ofta banbrytande koncept som tidigare aldrig prövats.

I maj 2018 släppte man en single pot still-whiskey som slutlagrats på fat av jungfruek från bergskedjan Karpaterna i nordöstra Ungern. Sedan följde pot-whiskey slutlagrad på körsbärsträfat.

Whiskeyn marknadsförs i huvudsak hemma på Irland. Riktpriset för en flaska är €95. Men finns faktiskt också i Finland där Alko säljer en variant lagrad på kastanjeträfat för dryga 77 euro.

LÄS MER: Irish leder whisk(e)y-revolutionen
LÄS MER: Innovativ cederträ-whiskey från irländska Roe & Co

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.