fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 8 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews Blindtestet

Whisky och nötter, funkar det?

av Henrik Aflodal Esq
8 september 2020

 Whisky & Nötter    Pubhäng. Ett par välvalda bärs. Och lite nötter. Känns det igen? Man vill ju ha något att knapra på och salta nötter gör en törstig. Behändig växelverkan för en blöt kväll.

Numera duger förstås inte vanliga jordnötter, det ska vara chilinötter med lite hetta så din blaskiga Corona-öl får lite fart. Kanske sitter någon stackare med ett glas whisky också. Då blir hettan nötterna toooo much.

Vad händer om man skippar ölen helt och istället bara dricker whisky till nötterna? Vi var helt enkelt tvungna att gör nöt- & whisky-testet. En massa nötter och ett gäng whiskies, kul va?

Men först lite om nötter. De där jordnötterna vi oftast mumsar på är egentligen inga nötter utan baljväxter (tänk: linser/bönor). Cashew, mandel och paranötter växer istället på träd. Och det är hit vi ska återvända om stund eftersom dessa nötter fungerar bättre till whisky.

Du har kanske hört att nötter är nyttigt? Det stämmer i högsta grad. De små rackarna är sprängfulla av proteiner och hälsosamma fetter. Energin ger en mättnadskänsla som varar längre. Det räcker med en handfull för att kuva hungern. Alltså bra för den som vill gå ner i vikt, och kan reglera sitt intag.

Men att bara sitta och knapra nötter kan bli enahanda. Även om smaken är god så blir tyngden lite jobbig i längden, fetterna och proteinerna märks verkligen. Rätt dryck ökar såklart den kulinariska höjden. Alltså, skippa biran som ”fördrink” nästa gång och kör fin-nötter med whisky!

Vad ska man börja? Vänta med maltwhiskyn. Det måste till rundare sötare drycker i första vändan. Rye-whisky är världens bästa matchmaker. Har du en nötmix framför dig med rätt mycket cashewnötter välj kanadensiskt som J.P. Wiser’s Triple Barrel Rye som är lite sötare men ändå lite rågkryddig. Står mandel på menyn behöver du något stadigare, torrare och kryddigare som en Sazerac 18 år.

Cashew har en mjuk sötaktig smak som är rätt fet och krämig och gillas av de flesta. Låter det som en whiskytyp du känner till? Jodå, Irish whiskey är rätt virke för jobbet. En helt vanlig Jameson funkar finfint men ännu hellre om flaskan får åldersbeteckning uppåt 12 år som Black Barrel som dessutom mixar bourbon- med sherry-fat.

Mandeln får ett nytt liv om man rostar den. Karaktären växer och nötigheten blir skarpare, nästan karamelliserad, samtidigt som sötman hänger kvar i eftersmaken på ett annat sätt än i naturellt tillstånd. Entré skotsk singelmalt! Gärna en maltwhisky lagrad på bourbonfat och med en släng rökighet som Jura.

Numera finns rökta mandlar också (kolla bland det lösa naturgodiset). Och då gäller rökig maltwhisky, men inte för mycket fenoler. En Talisker är att föredra framför en Lagavulin.

Pekannöt är ännu mer exotiskt och är en vinnare med nästan vilken bourbon som helst. Har du en wheated bourbon framför dig rensar den bort fetman ur nötmunnen. Väljer du istället en kryddig fyllig ryed bourbon blir nötsmaken nästan karamelliserad.

Den som vågar gå all-in med macadamianötter som är bland de fetaste som finns ska du spilla upp en rustik straight rye likt Rittenhouse eller Old Overholt som mjukas upp med en skvätt sodavatten.

Testa dig fram och bjud sedan vännerna på ett whisky- & nöthäng som kommer att gå till historien!

Whisky- & nöt-kombos att testa

Tyrconnell 10 år Madeira Cask Finish & salta cashewnötter

Sötman i den här irländska whiskeyn ökar nötsötman. Whiskeyn har en torr avslutning som går bra ihop med sältan från nötterna och effekten blir en remarkabel fräschhet av ljusa frukter.

Jura 10 år & rostad mandel

Whiskyn är ju ganska lätt i stilen och utgör en fin kontrast till den krispiga mandelsmaken. Den lilla rökigheten gör hela matchningen med sin rökstrimma i eftersmaken.

Woodford Reserve bourbon & pekannötter

Pekannötens robusta sötma fångas upp fint av den smakrika whiskeyns fyllighet. De två bildar ett fulländat äktenskap.

 

Senaste nytt

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat klubbades för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

50-årig Karuizawa-whisky gör NFT-debut för över 800 000 kr

Nyheter
tor 5:46

Vasaskeppets 1600-talsbrännvin återuppstår

Features
ons 5:24

Shōchū får lagskydd i New York

Nyheter
tis 5:19

Fira Räkans dag med dill-akvavit i glaset!

Nyheter
fre 11:59

Engelskt gin-destilleri avråder från att dricka G&T i värmen

Nyheter
tor 5:25

50-årig premiär-Glenlivet från Skottlands största privata fatsamling

Features
ons 5:47

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.