Whisky & Nötter Pubhäng. Ett par välvalda bärs. Och lite nötter. Känns det igen? Man vill ju ha något att knapra på och salta nötter gör en törstig. Behändig växelverkan för en blöt kväll.
Numera duger förstås inte vanliga jordnötter, det ska vara chilinötter med lite hetta så din blaskiga Corona-öl får lite fart. Kanske sitter någon stackare med ett glas whisky också. Då blir hettan nötterna toooo much.
Vad händer om man skippar ölen helt och istället bara dricker whisky till nötterna? Vi var helt enkelt tvungna att gör nöt- & whisky-testet. En massa nötter och ett gäng whiskies, kul va?
Men först lite om nötter. De där jordnötterna vi oftast mumsar på är egentligen inga nötter utan baljväxter (tänk: linser/bönor). Cashew, mandel och paranötter växer istället på träd. Och det är hit vi ska återvända om stund eftersom dessa nötter fungerar bättre till whisky.
Du har kanske hört att nötter är nyttigt? Det stämmer i högsta grad. De små rackarna är sprängfulla av proteiner och hälsosamma fetter. Energin ger en mättnadskänsla som varar längre. Det räcker med en handfull för att kuva hungern. Alltså bra för den som vill gå ner i vikt, och kan reglera sitt intag.
Men att bara sitta och knapra nötter kan bli enahanda. Även om smaken är god så blir tyngden lite jobbig i längden, fetterna och proteinerna märks verkligen. Rätt dryck ökar såklart den kulinariska höjden. Alltså, skippa biran som ”fördrink” nästa gång och kör fin-nötter med whisky!
Vad ska man börja? Vänta med maltwhiskyn. Det måste till rundare sötare drycker i första vändan. Rye-whisky är världens bästa matchmaker. Har du en nötmix framför dig med rätt mycket cashewnötter välj kanadensiskt som J.P. Wiser’s Triple Barrel Rye som är lite sötare men ändå lite rågkryddig. Står mandel på menyn behöver du något stadigare, torrare och kryddigare som en Sazerac 18 år.
Cashew har en mjuk sötaktig smak som är rätt fet och krämig och gillas av de flesta. Låter det som en whiskytyp du känner till? Jodå, Irish whiskey är rätt virke för jobbet. En helt vanlig Jameson funkar finfint men ännu hellre om flaskan får åldersbeteckning uppåt 12 år som Black Barrel som dessutom mixar bourbon- med sherry-fat.
Mandeln får ett nytt liv om man rostar den. Karaktären växer och nötigheten blir skarpare, nästan karamelliserad, samtidigt som sötman hänger kvar i eftersmaken på ett annat sätt än i naturellt tillstånd. Entré skotsk singelmalt! Gärna en maltwhisky lagrad på bourbonfat och med en släng rökighet som Jura.
Numera finns rökta mandlar också (kolla bland det lösa naturgodiset). Och då gäller rökig maltwhisky, men inte för mycket fenoler. En Talisker är att föredra framför en Lagavulin.
Pekannöt är ännu mer exotiskt och är en vinnare med nästan vilken bourbon som helst. Har du en wheated bourbon framför dig rensar den bort fetman ur nötmunnen. Väljer du istället en kryddig fyllig ryed bourbon blir nötsmaken nästan karamelliserad.
Den som vågar gå all-in med macadamianötter som är bland de fetaste som finns ska du spilla upp en rustik straight rye likt Rittenhouse eller Old Overholt som mjukas upp med en skvätt sodavatten.
Testa dig fram och bjud sedan vännerna på ett whisky- & nöthäng som kommer att gå till historien!
Whisky- & nöt-kombos att testa
Tyrconnell 10 år Madeira Cask Finish & salta cashewnötter
Sötman i den här irländska whiskeyn ökar nötsötman. Whiskeyn har en torr avslutning som går bra ihop med sältan från nötterna och effekten blir en remarkabel fräschhet av ljusa frukter.
Jura 10 år & rostad mandel
Whiskyn är ju ganska lätt i stilen och utgör en fin kontrast till den krispiga mandelsmaken. Den lilla rökigheten gör hela matchningen med sin rökstrimma i eftersmaken.
Woodford Reserve bourbon & pekannötter
Pekannötens robusta sötma fångas upp fint av den smakrika whiskeyns fyllighet. De två bildar ett fulländat äktenskap.