fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 28 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Whisky och rom att prova på festivalen i Puttgarden!

BorderShop Puttgarden 29 april-1 maj

av Henrik Aflodal Esq
20 april 2022

Det drar ihop sig till whisky- och rom-festival i Puttgarden! Ska du åka ner? Visst är man sugen, efter isolering och instängdhet till följd av corona. Vi har tittat på det digra utbudet. Här är vad som vankas för den som åker ner till Puttgarden första helgen i maj. Från japansk raritetswhisky och vällagrad latinamerikansk rom till skotska favoriter som Balvenie och Bruichladdich.

 Whisky & Rom Festival    Det är BorderShop-kedjan som dukar upp festivalborden med destillat. Det första man som svensk tänker på när BorderShop kommer på tal är priserna. Att man kan hålla så låga priser som man gör beror förstås på den tyska alkoholskatten som underskrider både den danska och svenska.

Och den som varit där och handlat tidigare vet också att utbudet skiljer sig från svenska Systembolagets sortiment. Somligt är detsamma men här finns såklart flaskor som saknas här hemma, och även i Danmark. Det gör utflykten ännu mer lockande.

The Spirits News har tjuvtittat på årets program och pratat med folket bakom mässan. Vår rekommendation är att åka dit och vara med. Stannar du hemma är detta vad du missar!

Det kanske största dragplåstret är en 30-årig Hibiki. Alltså Japans lyxblend framför andra som gavs ut första gången 1989 som 17-åring.

Ordet Hibiki betyder ”eko” men blir i Suntorys tolkning ”harmoni”. Sedan april 1990 är det japanska skrivtecknet dessutom en del av firmans logotype.

Hibiki 21 år kom 1994 och så slutligen 1997 anlände den remarkabla 30-åringen. Som är en whisky i absolut världsklass, enligt undertecknad.

En ’blended japanese whisky’ med grainwhisky från Chita och maltwhisky från Yamazaki och Hakushu. Som kommer i en kristallflaska tillverkad av Kagami Crystal.

När jag fick 30-åringen senast för några år sedan bjöd rariteten på sävliga tunga estrar som från en annan tidsera. Kraftfulla intensiva smaker av övermogen banan, mango, melon, tangerine.

Eken bromsar in men dödar inte, sherryfat räddar den feta sortin från undergång. Den bästa +30-åriga blend jag stött på i min långa karriär som whiskyprovare!

Och BorderShops Sussie Christensen vet förstås vad hon sitter på. Rariteten är omtalad bland japanofiler som kan göra nästan vad som helst för att komma över en flaska. Priset är 4698 EUR.

– Det är ett extremt bra pris. Om man hittar Hibiki 30 år på nätet startar priserna med det dubbla. Whiskyn har blivit ett samlarobjekt och det finns inte många exemplar kvar ute i världen.

På BorderShops hemsida står det att produkten är slutsåld men det finns alltså en enda flaska kvar och den är till salu på däck 5 under festivalen, meddelar Sussie Christensen:

– Flaskan säljs till den som står först i kön fredag 29 april, så kom i tid!

En annan nyhet som anländer lagom till festivalen är en 18-årig Balvenie lagrad på PX-fat. Whiskyn presenteras på en masterclass som William Grant & Sons och Hans Just håller och kan köpas hela helgen, säger Sussie Christensen:

– Balvenie 18 år lagrad på PX-fat är en nyhet som vi är rätt ensamma om här i Norden, säger Sussie Christensen.

Som vanligt när det gäller Balvenie har man lagt ner mycket tid på att få till smakerna. Det handlar om en slutlagring på fat som tidigare innehållit den söta efterrättssherryn Pedro Ximénez. Malt Master David Stewart har skruvat till balanserna.

– Jag har ju jobbat sedan slutet av 1980-talet med slutlagring av whisky och målet är att framhäva honungstemat i Balvenie men samtidigt addera något nytt från fatet.

Klassikern Balvenie 12 år DoubleWood var faktiskt den första whisky som marknadsfördes som dubbellagrad. Aktuell PX-version smakar förföriskt av druvskal, mandarin och fikon men har också en oljig kärna av honungssöta toner – omisskännlig Balvenie-stil alltså!

Svenske whiskyexperten Magnus Fagerström har besökt BorderShop-festivalen i många år.

– Whisky & Rom Festival är en av mina favoritfestivaler. Det är verkligen en liten trevlig mässa med god stämning. Och hög kvalitet på whiskyn, med ett annorlunda utbud jämfört med vad vi är vana vid från Systembolaget här i Sverige.

Hyllor som dignar av ädla destillat i all ära. Men man går framförallt på festival i Puttgarden för att insupa kunskap via alla masterclasses.

De senaste gångerna har Magnus Fagerström kommit till Tyskland som provningsledare. I år ska föredraget handla om Bruichladdich, Islay-destilleriet som förr älskades allra mest av invånarna på rökön, just eftersom whiskyn man gjorde då var rökfri.

2001 togs stället över av vinhandlarna Mark Reynier och Simon Coughlin. Som städslade självaste Jim McEwan från Bowmore som destillatör. Det var då röken kom tillbaka in i pannhuset. Destillatet blev lättrökt i huvudformatet Bruichladdich.

– Det bästa med Bruichladdich är det lokala engagemanget. Det är Islays största arbetsgivare och betyder mycket för ön. De är inte heller rädda för att testa gränser och experimentera både i tillverkningsprocessen och lagringsprocessen.

Jim McEwan tog även fram riktigt rökiga varianter som Port Charlotte (efter grannorten) samt Octomore som såldes in i media som historiens rökigaste maltwhisky med fler hundra ppm fenoler i maltkornet.

– Den mest spektakulära whiskyn är självfallet Octomore. Malten röks till högre höjder än någon annan, men ändå är whiskyn inte bara rök. Destillatet innehåller även en härlig fruktighet och i kombination med intressanta fatlagringar blir det en komplex och mångfacetterad whisky.

Magnus Fagerström håller i skrivande stund på att och sätter samman sin provning och kan utlova en spännande mix av traditionell Bruichladdich och mer udda exemplar. En provning man verkligen inte vill missa!

Att sitta med på en provning kostar inget extra. Men biljetten måste hämtas ut minst en halvtimme före start. Det är bara att visa upp en giltig extrébiljett till festivalen för att kvittera ut masterclass-passet. Max två biljetter per person, enligt principen först-till-kvarn.

Föredragen hålls självfallet på engelska så att både tyskar, danskar och svenskar kan delta. Mycket handlar såklart om whisky men på senare år har intresset för lagrad rom ökat.

Magnus Fagerström och Jesper Winther Jensen.

Danske importören 1423 World Class Spirits ger ut märken som Compañero med rom från Panama och Ron Eslavo som härrör från Dominikanska Republiken.

Det är rutinerade Jesper Winther Jensen som håller i provningarna. Fokus ska ligga på Ron Esclavo där tanken är att prova sig uppåt i åldrarna:
– Vi börjar med 5 år och tar oss ända upp till 15 år vilket är gammalt för en rom.

Ron Esclavo har sina rötter i Dominikanska Republiken och rom-serien är en hommage till slavarna som fått betala ett högt pris i sockerrörsplantagernas historia – ’esclavo’ betyder ’slav’ på spanska.

Instegsprodukten är Gran Reserva som är 5 år gammal. Därutöver adderas ålder. Destilleriet heter Alcoholes Finos Dominicanos som skördar sina egna sockerrör. När sockret extraherats kvarstår melassen som man gör rom av.

Detta är landets största destilleri med hundratals anställda. XO-utgåvan ligger på ekfat i 12-15 år vilket ger fyllig fruktig smak med hintar av vanilj och kokos, förklarar Jesper Winther Jensen:

– Förutom den vanliga tappningen gör vi en 65%-ig version av XO:n som är mer oljig med romrussin och mörk choklad i smaken.

Men den mest spännande utgåvan är såklart Esclavos rom lagrad på whiskyfat från Islay. Det är XO-rom hämtad ur en mix av franska och amerikanska ekfat som fått en slutputs på rökwhiskyfat i 9 månader.

Utvalda fat tappades upp i augusti 2020 i 1821 exemplar. Som alla är slut. Utom några få flaskor som BorderShop har i lager, avslöjar Jesper Winther Jensen:

– Det här är en av mina favoriter. Den doftar bigarråer och vått trä med rökelse-toner. Smaken är verkligen fruktig med körsbär och russin samt stråk av läder och torvrök. Nästan som en whsiky fast ändå inte.

Även Panama-rom bjuds i provningen. Panama är låset mellan Nord- och Sydamerika, inklämt mellan Costa Rica och Colombia. Kanalen har gjort det lilla territoriet känt.

Att man gör rom känner färre till men dryckjomet är eftersökt i romkretsar. I Panama odlas såklart massor av sockerrör. Samtidigt är klimatet speciellt, framhåller Jesper Winther Jensen:

– Runtomkring staden Pesé råder speciella väderförhållanden vilket skapar en unik ’terroir’ som fortplantas i romstilen. Väderfenomenet ”dry arch” innebär att det aldrig regnar sommartid. Ett mikroklimat skapas med fuktig luft från Stilla Havet som möter den karibiska hettan.

Compañeron med den blåa etiketten är en så kallad ’cask strength rum’ buteljerad vid fatstyrka á 54%. Gjord i kolonnpanna och lagrad på amerikanska bourbon barrels i 12 år.

– Nyhälld doftar det tungt av mörk choklad och grädde samt lite citrus. I munnen massor av choklad- och kokostoner och en härlig apelsinrondör.

Visst låter det förföriskt! För de som funderar på att ta färjan från danska Rødby till Puttgarden  så kostar biljetten 299 kr. En dagsbiljett på festivalen kostar 13 EUR/100 DKK, vilket motsvarar ca 120 SEK. Festivalledningen rekommenderar förköp av biljett för att vara säker på att komma in.

• BLÄDDRA i festivalkatalogen här!

Öppettider Whisky & Rom Festival

20 april kl 13-19
20 april kl 10-17
1 maj kl 10-15

Förboka inträdesbiljett här.

LÄS MER: Whisky- & Rom-festivalen du inte får missa

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Kultdestilleriet Karuizawa återuppstår i ny skepnad

Features
tis 5:19

Nordisk gin på export till Sydostasien

Nyheter
mån 5:05

Isle of Harris bygger ut för 10 miljoner pund

Nyheter
fre 5:35

Starward vill bli topp-5 bland Nya världen-destillerier

Nyheter
ons 5:52

Krönikan: Borde Prohibition införas i Sverige?

Krönikan
tis 5:50

Genombrott för forskningen om alkoholfri alt-sprit

Nyheter
mån 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW — Arrans grej har blivit att sälja NAS-whisky. Som inte osar av ungkola, vilket ofta är fallet med skotsk ungwhisky. Knepet är tappa om spriten på spännande vinfat mot slutet av lagringsperioden. Exempelvis fat som innehållit det söta vitvinet sauternes. Resultatet är en "jublande fallfruktsmak med torra ekplank som ramlar in mot slutet." 

https://spiritsnews.se/arrans-7-ariga-paradnummer/
  • NYA DESTILLERIER — Karuizawa is back! I alla fall om 10 år. Den siste chefen Osami Uschibori har dragit igång en kopia på det legendariska destilleriet som gick i graven vid millenniumskiftet. Den rökiga maltwhiskyn ska dessutom lagras uteslutande på oloroso sherry butts, precis som förr. Fast bara 250 fat läggs ner årligen så priserna på whiskyn som släpps efter 2033 lär bli höga. Online-handlaren dekantā tar beställningar på hela fat för den som har råd...

https://spiritsnews.se/nya-karuizawa-gor-copycat/
  • REVIEWS – När köpte du en 18-årig maltwhisky senast? 17 av 20-talet sorter på Systembolaget kostar över tusenlappen. Vilket gör att vanligt folk avstår. Och går miste om de annorlunda smaker högkvalitativ premium-malt bjuder på. Som Arrans 18-åring med en karaktär som sticker ut i sin genre. Häng med på en smakbeskrivning som kommer att locka till köp...

https://spiritsnews.se/dyr-men-god-gammelwhisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.