Det drar ihop sig till whisky- och rom-festival i Puttgarden! Ska du åka ner? Visst är man sugen, efter isolering och instängdhet till följd av corona. Vi har tittat på det digra utbudet. Här är vad som vankas för den som åker ner till Puttgarden första helgen i maj. Från japansk raritetswhisky och vällagrad latinamerikansk rom till skotska favoriter som Balvenie och Bruichladdich.
Whisky & Rom Festival Det är BorderShop-kedjan som dukar upp festivalborden med destillat. Det första man som svensk tänker på när BorderShop kommer på tal är priserna. Att man kan hålla så låga priser som man gör beror förstås på den tyska alkoholskatten som underskrider både den danska och svenska.
Och den som varit där och handlat tidigare vet också att utbudet skiljer sig från svenska Systembolagets sortiment. Somligt är detsamma men här finns såklart flaskor som saknas här hemma, och även i Danmark. Det gör utflykten ännu mer lockande.
The Spirits News har tjuvtittat på årets program och pratat med folket bakom mässan. Vår rekommendation är att åka dit och vara med. Stannar du hemma är detta vad du missar!
Det kanske största dragplåstret är en 30-årig Hibiki. Alltså Japans lyxblend framför andra som gavs ut första gången 1989 som 17-åring.
Ordet Hibiki betyder ”eko” men blir i Suntorys tolkning ”harmoni”. Sedan april 1990 är det japanska skrivtecknet dessutom en del av firmans logotype.
Hibiki 21 år kom 1994 och så slutligen 1997 anlände den remarkabla 30-åringen. Som är en whisky i absolut världsklass, enligt undertecknad.
En ’blended japanese whisky’ med grainwhisky från Chita och maltwhisky från Yamazaki och Hakushu. Som kommer i en kristallflaska tillverkad av Kagami Crystal.
När jag fick 30-åringen senast för några år sedan bjöd rariteten på sävliga tunga estrar som från en annan tidsera. Kraftfulla intensiva smaker av övermogen banan, mango, melon, tangerine.
Eken bromsar in men dödar inte, sherryfat räddar den feta sortin från undergång. Den bästa +30-åriga blend jag stött på i min långa karriär som whiskyprovare!
Och BorderShops Sussie Christensen vet förstås vad hon sitter på. Rariteten är omtalad bland japanofiler som kan göra nästan vad som helst för att komma över en flaska. Priset är 4698 EUR.
– Det är ett extremt bra pris. Om man hittar Hibiki 30 år på nätet startar priserna med det dubbla. Whiskyn har blivit ett samlarobjekt och det finns inte många exemplar kvar ute i världen.
På BorderShops hemsida står det att produkten är slutsåld men det finns alltså en enda flaska kvar och den är till salu på däck 5 under festivalen, meddelar Sussie Christensen:
– Flaskan säljs till den som står först i kön fredag 29 april, så kom i tid!
En annan nyhet som anländer lagom till festivalen är en 18-årig Balvenie lagrad på PX-fat. Whiskyn presenteras på en masterclass som William Grant & Sons och Hans Just håller och kan köpas hela helgen, säger Sussie Christensen:
– Balvenie 18 år lagrad på PX-fat är en nyhet som vi är rätt ensamma om här i Norden, säger Sussie Christensen.
Som vanligt när det gäller Balvenie har man lagt ner mycket tid på att få till smakerna. Det handlar om en slutlagring på fat som tidigare innehållit den söta efterrättssherryn Pedro Ximénez. Malt Master David Stewart har skruvat till balanserna.
– Jag har ju jobbat sedan slutet av 1980-talet med slutlagring av whisky och målet är att framhäva honungstemat i Balvenie men samtidigt addera något nytt från fatet.
Klassikern Balvenie 12 år DoubleWood var faktiskt den första whisky som marknadsfördes som dubbellagrad. Aktuell PX-version smakar förföriskt av druvskal, mandarin och fikon men har också en oljig kärna av honungssöta toner – omisskännlig Balvenie-stil alltså!
Svenske whiskyexperten Magnus Fagerström har besökt BorderShop-festivalen i många år.
– Whisky & Rom Festival är en av mina favoritfestivaler. Det är verkligen en liten trevlig mässa med god stämning. Och hög kvalitet på whiskyn, med ett annorlunda utbud jämfört med vad vi är vana vid från Systembolaget här i Sverige.
Hyllor som dignar av ädla destillat i all ära. Men man går framförallt på festival i Puttgarden för att insupa kunskap via alla masterclasses.
De senaste gångerna har Magnus Fagerström kommit till Tyskland som provningsledare. I år ska föredraget handla om Bruichladdich, Islay-destilleriet som förr älskades allra mest av invånarna på rökön, just eftersom whiskyn man gjorde då var rökfri.
2001 togs stället över av vinhandlarna Mark Reynier och Simon Coughlin. Som städslade självaste Jim McEwan från Bowmore som destillatör. Det var då röken kom tillbaka in i pannhuset. Destillatet blev lättrökt i huvudformatet Bruichladdich.
– Det bästa med Bruichladdich är det lokala engagemanget. Det är Islays största arbetsgivare och betyder mycket för ön. De är inte heller rädda för att testa gränser och experimentera både i tillverkningsprocessen och lagringsprocessen.
Jim McEwan tog även fram riktigt rökiga varianter som Port Charlotte (efter grannorten) samt Octomore som såldes in i media som historiens rökigaste maltwhisky med fler hundra ppm fenoler i maltkornet.
– Den mest spektakulära whiskyn är självfallet Octomore. Malten röks till högre höjder än någon annan, men ändå är whiskyn inte bara rök. Destillatet innehåller även en härlig fruktighet och i kombination med intressanta fatlagringar blir det en komplex och mångfacetterad whisky.
Magnus Fagerström håller i skrivande stund på att och sätter samman sin provning och kan utlova en spännande mix av traditionell Bruichladdich och mer udda exemplar. En provning man verkligen inte vill missa!
Att sitta med på en provning kostar inget extra. Men biljetten måste hämtas ut minst en halvtimme före start. Det är bara att visa upp en giltig extrébiljett till festivalen för att kvittera ut masterclass-passet. Max två biljetter per person, enligt principen först-till-kvarn.
Föredragen hålls självfallet på engelska så att både tyskar, danskar och svenskar kan delta. Mycket handlar såklart om whisky men på senare år har intresset för lagrad rom ökat.
Danske importören 1423 World Class Spirits ger ut märken som Compañero med rom från Panama och Ron Eslavo som härrör från Dominikanska Republiken.
Det är rutinerade Jesper Winther Jensen som håller i provningarna. Fokus ska ligga på Ron Esclavo där tanken är att prova sig uppåt i åldrarna:
– Vi börjar med 5 år och tar oss ända upp till 15 år vilket är gammalt för en rom.
Ron Esclavo har sina rötter i Dominikanska Republiken och rom-serien är en hommage till slavarna som fått betala ett högt pris i sockerrörsplantagernas historia – ’esclavo’ betyder ’slav’ på spanska.
Instegsprodukten är Gran Reserva som är 5 år gammal. Därutöver adderas ålder. Destilleriet heter Alcoholes Finos Dominicanos som skördar sina egna sockerrör. När sockret extraherats kvarstår melassen som man gör rom av.
Detta är landets största destilleri med hundratals anställda. XO-utgåvan ligger på ekfat i 12-15 år vilket ger fyllig fruktig smak med hintar av vanilj och kokos, förklarar Jesper Winther Jensen:
– Förutom den vanliga tappningen gör vi en 65%-ig version av XO:n som är mer oljig med romrussin och mörk choklad i smaken.
Men den mest spännande utgåvan är såklart Esclavos rom lagrad på whiskyfat från Islay. Det är XO-rom hämtad ur en mix av franska och amerikanska ekfat som fått en slutputs på rökwhiskyfat i 9 månader.
Utvalda fat tappades upp i augusti 2020 i 1821 exemplar. Som alla är slut. Utom några få flaskor som BorderShop har i lager, avslöjar Jesper Winther Jensen:
– Det här är en av mina favoriter. Den doftar bigarråer och vått trä med rökelse-toner. Smaken är verkligen fruktig med körsbär och russin samt stråk av läder och torvrök. Nästan som en whsiky fast ändå inte.
Även Panama-rom bjuds i provningen. Panama är låset mellan Nord- och Sydamerika, inklämt mellan Costa Rica och Colombia. Kanalen har gjort det lilla territoriet känt.
Att man gör rom känner färre till men dryckjomet är eftersökt i romkretsar. I Panama odlas såklart massor av sockerrör. Samtidigt är klimatet speciellt, framhåller Jesper Winther Jensen:
– Runtomkring staden Pesé råder speciella väderförhållanden vilket skapar en unik ’terroir’ som fortplantas i romstilen. Väderfenomenet ”dry arch” innebär att det aldrig regnar sommartid. Ett mikroklimat skapas med fuktig luft från Stilla Havet som möter den karibiska hettan.
Compañeron med den blåa etiketten är en så kallad ’cask strength rum’ buteljerad vid fatstyrka á 54%. Gjord i kolonnpanna och lagrad på amerikanska bourbon barrels i 12 år.
– Nyhälld doftar det tungt av mörk choklad och grädde samt lite citrus. I munnen massor av choklad- och kokostoner och en härlig apelsinrondör.
Visst låter det förföriskt! För de som funderar på att ta färjan från danska Rødby till Puttgarden så kostar biljetten 299 kr. En dagsbiljett på festivalen kostar 13 EUR/100 DKK, vilket motsvarar ca 120 SEK. Festivalledningen rekommenderar förköp av biljett för att vara säker på att komma in.
• BLÄDDRA i festivalkatalogen här!
Öppettider Whisky & Rom Festival
20 april kl 13-19
20 april kl 10-17
1 maj kl 10-15
LÄS MER: Whisky- & Rom-festivalen du inte får missa