Svenska High Coast kan efter finalprovningen i Maltwhisky-VM titulera sig världsmästare i sherryfatslagrad whisky. 117 destillat från 90-talet destillerier har under året blindprovats på 25 platser av över 2000 whiskyprovare i vad som är världens största dryckestävling. Segrare i den största tävlingsklassen Malty style är irländska Midleton med pot still-whiskeyn Redbreast. Men i rökwhiskyklassen är det fortfarande skotskt i topp. Islay-destilleriet Kilchoman tar sin andra raka titel.

Maltwhisky-VM Dussinet maltwhiskys från fem olika länder blindprovades på Elite Palace Hotel/Bishops Arms av 140 whiskyprovare. Finalprovningen i Maltwhisky-VM, som arrangeras vart fjärde år av nyhetssajten Spiritsnews.se, bjöd på flera överraskningar.
Svensk maltwhisky är på frammarsch. Hela fem destillerier tog sig vidare från kvalet till semifinal i utslagscupen. Förutom High Coast även Mackmyra, Agitator, Gotland och Nordmarken. I finalen stod slutligen Ådalen-destilleriet som segrare i Sherried, kategorin för vinfatslagrad maltwhisky.
– Berg heter utgåvan med smak av spanska sherryfat, säger VM-general Henrik Aflodal, chefredaktör för The Spirits News. High Coast-whiskyn har imponerat stort under hela året. Utgåvan har funnits sedan 2019 och bara blivit bättre. Norrlänningarna har finslipat smakerna och till slut landat i en välbalanserad och högklassig whisky.
Whiskyn vinner på egna meriter enbart utifrån smak. Urvalsarbetet som görs av whiskyklubbar runt om i landet sker i blindprovningar där identiteten avslöjas i efterhand.
– Det här är ett kvitto på att svensk maltwhisky håller absolut världsklass, menar Henrik Aflodal. Den skotska whiskyn som brukar dominera får nu finna sig i att bli ifrågasatt. Utifrån både smak och kvalitet.
För första gången tog sig också en irländsk whiskey till final. Reglerna som säger att tävlingsbidragen får vara max 16 år och max 50% fastslår också att whiskyn ska göras på korn till 100%. Pure pot still-whiskey har gjorts på Irland sedan 1790-talet på en mix av omältat och mältat korn.
Midleton vinner den mest prestigefulla tävlingsklassen Malty style där whiskyn ska vara lagrad mestadels på vanliga ekfat och inte ha dominerande röksmak.
– Att en pot still-whiskey tar hem den tuffaste tävlingsklassen med hälften av tävlingsbidragen är spännande. Det vinnande konceptet var djupa estrar uppbackat av myckna ektoner. Balans och tyngd på samma gång.
Trots att skotsk whisky är på defensiven är man fortfarande bäst på rökig maltwhisky. Sedan Islay-whiskyn fick sitt globala genombrott på 1990-talet har inga andra på allvar lyckats hota den lilla whiskyöns särställning.
Förklaringen är mikroklimatet som påverkar lagringsprocessen och skapar en torvrökig jodartad stil som är oefterhärmlig, menar Henrik Aflodal:
– Islay är fortfarande i topp på rökscenen. Öns nyaste destilleri Kilchoman som började lägga ner fat 2006 har vunnit titeln två gånger i rad med sin sherryfatsinspirerade utgåva Sanaig. Frustande torvrökig men med en enastående balans i smakerna.
Intressant är att de åldersbestämda utgåvorna från Islays 1800-talsdestillerier inte lyckas rå på nykomlingen som får sägas ha tagit Islay-traditionen ytterligare ett steg. Precis som övriga Nya världen-destillerier har man ju haft möjligheten att optimera och utveckla sitt eget recept för en ny tid.

Whiskyvärlden håller på att förändras. I årets finalprovning var bara hälften av whiskyn skotsk. Sverige och Irland bryter in och tar för sig. Men framförallt asiatisk maltwhisky, från Japan och Indien, sticker ut med fyra destillerier i finalen.
Japanska Yoichi fick sitt globala genombrott i slutet av 1990-talet då man slog skotsk whisky i en blindprovning arrangerad av en skotsk dagstidning. Just denna japan vann också premiärupplagan av Maltwhisky-VM 2005. Och på 00-talet blev det nya skriverier i UK när en indisk whisky rankades högst i ännu en blindprovning.
– Asiatisk maltwhisky har på egen hand lyft kategorin Nya världen-whisky, förklarar Henrik Aflodal. En annorlunda mer estrig kvalitet som slår den skotska stilen. Nu kommer resten av världen med Sverige i spetsen.
Mullret från whiskydestillerier i diasporan utmanar den skotska hegemonin. Tittar man på hur semifinalfältet i årets Whisky-VM ser ut förstärks bilden av att något stort håller på att hända.
Fortfarande kommer 2/3-delar av all tävlande whisky från Skottland. Men på semifinalnivå dominerar skottarna med 3/4-delar. Ändå tar sig bara hälften vidare till finalen.
– Skotsk whisky har väl aldrig varit så bra på bredden. Fler destillerar än någonsin satsar på att profilera sig som Single Malt istället för att bara leverera whisky till blended whisky-industrin. Det Nya världen kontrar med är andra smaker som sticker ut mer.
Man undrar varför det tagit sådan tid för icke-skotsk whisky att slå igenom. I finalen för fyra år sedan 2018 var 10 av 12 maltwhiskys skotska, duon som utmanade då var från Indien och Taiwan. Åtta whiskys var dessutom 12 till 16 år, bara fyra saknade åldersbeteckning.
I år är förhållandet det omvända med åtta sorter utan ålder på etiketten. Föreställningen att whisky ska lagras mer än 10 år på ekfat utmanas. Har folks smak förändrats?
– Så enkelt är det inte, menar Henrik Aflodal. Nuvarande generation whiskydrickare är präglade på 12-årig skotsk whisky. Det som händer nu är att Nya världen-destillatörerna börjar bli varma i kläderna. Metoderna på ett litet destilleri utvecklas ständigt. Destillaten blir bättre, man börjar lära sig vilka fat som funkar.
De bästa destillerierna levererar helt enkelt mycket bättre whisky än man gjorde för fyra år sedan. Och det beror inte på att whiskyn är nämnvärt äldre utan på att man har lärt sig hantera sin egen whiskystil.
– Vi whiskydrickare har vidgat vyerna smakmässigt men utan att tumma på kvaliteten. En 7-årig whisky utan ungdomstoner smakar friskare och fruktigare än en 15-åring. Om något har drivna whiskydrickare blivit känsligare för ektoner. Man kan störa sig på mörka och beska toner i eftersmaken. Det finns inte i yngre whisky av kvalitet.
När Maltwhisky-VM arrangeras 2026 kommer det att se helt annorlunda ut, tror VM-generalen. Kanske bara hälften skotsk whisky på semifinalnivå. Men framförallt måste tävlingsformatet byggas ut. Från knappa 120 bidrag till närmare 200. Ifall all den nya whiskyn ska få plats.
– Det tog High Coast 12 år av hårt arbete att få full utdelning. Tänk vad man kan åstadkomma efter 16-20 års utveckling. Där är vi snart. De första pionjärprojekten i modern tid håller på att bli vuxna. Skottland, se upp!
Finalen direktsändes på webben av The Spirits News och kommenterades av radarparet Carl Lönndahl och Johan Tanner. Se intervjuerna med VM-general Henrik Aflodal, spritkonnässör Steffo Törnquist och Svenska Whiskyförbundets ordförande Susan Stenström:
Final Maltwhisky-VM 2022
MALTY style
1. Midleton/Redbreast 15 år 46% = 31
2. Yoichi Single Malt 45% = 27 (Henrik/Steffo/Björnstierne)
3. Piccadilly/Kamet Single Malt 46% = 21
4. Benriach The Twelve 12 år 46% = 18
5. Deanston 15 år 46,3% = 16
6. Chichibu Mizunara 46% = 10
SHERRIED style
1. High Coast Berg 50% = 66 röster (Steffo/Björnstierne)
2. Glendronach 15 år Revival 46% = 47 (Henrik)
3. Glen Scotia Double Cask 46% = 15
PEATED style
1. Kilchoman Sanaig 46% = 65 röster
2. Paul John Bold 46% = 41 (Henrik/Björnstierne)
3. The Ileach 40% = 21 (Steffo)
Röstförfarande: All whisky blindprovas. Varje provare röstar på en whisky i varje tävlingsklass. Expertpanelen Henrik Aflodal, Steffo Törnquist, Björnstierne Antonsson har dubbla röster.
Tävlingsklasser: Maltwhisky-VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).
Resultat kvalprovningar 2022
• PEATED: Lagavulin & Bunnahabhain
• PEATED: Glendronach & Westland
• PEATED: Smokehead & Kilchoman
• SHERRIED: Glendronach & Tamdhu
• MALTY: Piccadilly & Deanston
• MALTY: James Sedgwick & Edradour
• MALTY: Midleton & Glen Scotia
• PEATED: Finlaggan & Talisker
• SHERRIED: Benromach & Glen Scotia
• SHERRIED: Nordmarken & Glenfiddich
• MALTY: Loch Lomond & Mackmyra
• MALTY: Glenburgie & Aberlour
• PEATED: Ileach & Benriach
• MALTY: Balvenie & Benromach
• PEATED: Paul John & Gotland
• SHERRIED: High Coast & Glenfarclas
• MALTY: Loch Lomond & Glenallachie
• MALTY: Longmorn & Glenfiddich
• SHERRIED: Tomatin & Bushmills
• MALTY: Tobermory & Benriach
• MALTY style: Chichibu & Yoichi
Vinnare genom tiderna

För att gå till final måste man toppa två blindprovningar. Hittills har 33 destillat varit bland de tolv bästa. Knappt hälften har lyckats ta sig dit upprepade gånger. Bragden att ta dubbla segrar har Glenfarclas, Glendronach och Longmorn lyckats med! Vinnar-malter som deltagit i flest finaler är Yoichi, Longmorn, Glenfarclas och Lagavulin
Antal finaler inom parentes (X) nedan.
Malty style
2005: Yoichi 10 år 45% (5)
2007: Miyagikyo 15 år 45% (3)
2010: Glengarioch 12 år 48% (1)
2014: Longmorn 16 år 48% (4)
2018: Longmorn 16 år 48% (4)
2022: Midleton/Redbreast 15 år 46% (1)
Övriga finalister: Yamazaki 12 år 43% (2), Benromach Traditional 40% (1), Highland Park 12 år 40% (1), Teaninich 10 år 43% (1), The Glenlivet Nàdurra 16 år 48% (1), Glen Grant 16 år 43% (1), Balblair 1995 16 år 43% (1), Deanston 12 år 43% (2), Loch Lomond Inchmurrin 12 år 46% (1), Clynelish 14 år 46% (1), Speyburn 15 år 46% (1), Dalwhinnie 15 år 43% (1), Piccadilly/Kamet Single Malt 46% (1), Benriach The Twelve 12 år 46% (1), Chichibu Mizunara 46% (1)
Sherried style
2005: Glenfarclas 12 år 43% (4)
2007: Mortlach 16 år 43% (3)
2010: Glenfarclas 15 år 46% (4)
2014: Glendronach 15 år Revival 46% (3)
2018: Glendronach 12 år 43% (3)
2022: High Coast Berg 50% (1)
Övriga finalister: Springbank 15 år 46% (3), Balvenie Doublewood 12 år 40% (2), Glen Ord 12 år 43% (1), Benriach 12 år sherry 46% (1), Blair Athol 12 år 43% (1), Kavalan Concertmaster 40% (1), Flen Scotia Double Cask 46% (1)
Peated style
2005: Ardbeg 10 år 46% (3)
2007: Lagavulin 16 år 43% (4)
2010: Bowmore Darkest 15 år 43% (2)
2014: Laphroaig Triple Wood 48% (3)
2018: Kilchoman Sanaig 46% (2)
2022: Kilchoman Sanaig 46% (2)
Övriga finalister: Talisker 10 år 45,8% (2), Caol Ila 12 år 43% (1), Paul John Bold Peated 46% (2), The Ileach 40% (1)