fbpx

Nyheter

Nya släpp

Unik 18-årig japansk maltwhisky säljs ut

Kurayoshi är japanska Matsuis unika maltwhisky-serie. Whiskyn är nämligen åldersbestämd vilket de stora japanska whiskyhusen inte längre kan erbjuda eftersom fatlagren på grund av inhemsk efterfrågan sinat. Kurayoshi 18 år är alltså väldigt ovanlig. Idag har Systembolaget fått påfyllning med 60 flaskor. Sedan är det slut för gott. Passa på!

Läs mer

Vi testar whisky

Blended whisky till japansk mat?

Lättsam japansk blended whisky i kanadensisk stil som står på hyllan på Systembolaget. Att sippa på över is eller som bas i en drink. Eller så gör man som i Japan, dricker den till maten. Johan Tanner fascineras av doft och smak hos en whisky som faktiskt sticker ut i all sin enkelhet.

Läs mer

Fler nyheter

Vad är DRY JANUARY?

Januari är den vita månaden, då du ska avstå helt från alkohol i fyra veckor. Fenomenet sprider sig världen över. Utomlands kallas den vita månaden för torr. Dry January är faktiskt en nykterhetskampanj som initierades 2013 i UK och idag backas upp av myndigheterna. Men det var finnarna som var först 1942. Här är den torra månadens historia.

Läs mer
Potentiellt sexistisk TV-reklam för Laphroaig friad

Potentiellt sexistisk TV-reklam för Laphroaig friad

Vad händer med en människa som för första gången får smaka på den förskräckligt rökiga whiskyn Laphroaig? Oavsett tycke förvrids ansiktsuttrycket. Somliga gillar smaken, andra avskyr den. Frågan är dock om man kan läsa in sexuella handlingar eller inte i mötet med en whisky....

Nyhetsbrevet

Skottlands kändaste whiskyfamilj

Välj Grant’s för smakens skull!

Grant’s är en av världens mest populära whiskys. Som nyligen bootat om hela sin range. Gamla klassikern Family Reserve heter plötsligt Triple Wood. Omgörningen var absolut nödvändig. Blended Scotch dricks i framtiden på smak istället för av vana, precis som singelmaltwhisky. Det var ändå där William Grant började på 1880-talet med Glenfiddich. Men det var blenden som räddade familjen kvar i...

Läs mer

Japanskt i fasta sortimentet

TEST: Japansk whisky på hyllan

Japansk whisky är sin egen genre. Sprakande estrar ger yviga smaker som de flesta gillar. Systembolaget lagerhåller fem sorter. Men bara en maltwhisky, resten är blended. Kvaliteten är hög och smakprofilerna spretar. Vinnartrion sticker ut just för att man får tre helt olika whiskys. Vilken stil passar dig? Finns på en hylla nära dig...

Läs mer

Nya släpp

Senaste feature

Whisky som gjord för sherryfat

Aberlour smakar bra i sherryfat. Varför är det så? Blender Sandy Hyslop vill åt citrus-estrarna i whiskykoket, för mycket maltiga toner skulle förstöra allt. Destillerichef Graeme Cruickshank berättar hur han gör för att varje dag koka samma kvalitet i sina pannor. Aberlour är känd för sin trångboddhet, ett gytter av huskroppar. Nu ska man bygga ut, men var då? Häng med bakom kulisserna på ett av Speysides mest älskade hantverksdestillerier.

Läs mer

Blindtestet

TEST: Mest prisvärd rökwhisky från Islay

Vad får en rökig Islaywhisky kosta? Det beror väl på smaken, tänker du. Ska det vara bra så får det kosta... Det stämmer inte riktigt. I blindtestet av rökwhisky under 400 kr där det skiljer hela 80 riksdaler mellan dyraste och billigaste maltwhisky står det klart att prislappen inte rår över prestandan. Fina varumärken både bombar och imponerar men bäst är whiskyn som smakar mest Islay av alla.

Läs mer

Krönikan

Varför växer romintresset så snabbt?

Rom boomar ute i världen. Försäljningen slår rekord överallt. Men inte här i Sverige. Än så länge. Vi håller fortfarande på att lära oss och inlärningskurvan är brant. Från ett fåtal märken till en explosion av sorter i utbudet de senaste åren. Det är den lagrade varianten som växer på bekostnad av den vita. Romkännaren Lars Renbjer som också importerar rom analyserar läget och menar att den sötade romen som promotas av Systembolaget är på väg bort.

Läs mer

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.