Hur mår auktionsmarknaden i dessa oroliga tider? Coronapandemin med restriktioner omöjliggör fysiska auktioner men på nätet säljs det som aldrig förr. Det går helt enkelt väldigt bra. Men i början av året fanns en oro. Som alltid när en marknad störs av något oförutsägbart. Värre är det för den reguljära handeln som på grund av reserestriktioner tappar i omsättning. Så här ser världsläget ut samt den svenska auktionsscenen.

Whiskyhandeln under corona. Innan coronas framåtskridande förutsågs en stark ökande efterfrågan på skotsk whisky, framför allt på den kinesiska marknaden. Världens största spritbolag Diageo varnade i våras om en möjlig nedgång på runt 200 miljoner pund (2 mdr kr) i dryckesbranschen.
Anledningen är såklart en markant nedgång i resande och passage på flygplatser, samt en lägre alkoholkonsumtion på den asiatiska marknaden, som vid sidan av Amerika är en motor för den globala spritförsäljningen.
I Japan stoppades alla besök och rundturer på i stort sett alla destilllerier, från Suntorys Yamazaki och Hakushu till Nikkas Yoichi och Sendai-Miyagikyo, samt Kirinägda Fuji-Gotemba och flera mindre destillerier som Shizuoka.
På auktionsmarknaden syns också stora nedgångar. Hong Kong har under flera år stärkt sin position och etablerat sig som en nod inom försäljning av alkoholdrycker, inte bara omfattande whiskykommers utan även på vinsidan.
Anledningen är såklart närhet till köparna. Auktionsmarknaden domineras av asiatiska aktörer där det kinesiska inslaget idag är pådrivande.
I Hong Kong har flera rekord i slutpriser satts och med en ökad efterfrågan har de stora auktionshusen som Christie’s, Sotheby’s och Bonham’s haft sina största framgångar här.
Möjligen kommer andra metropoler som London och New York få åta sig större whiskyauktioner framöver. Nedgången på auktionssidan har mest påverkat konsthandeln. Vin- och sprit tuffar som aldrig förr.
Whiskyauktioner globalt i svenska mått. En de de absolut mest efterfrågade whiskysorterna kommer från det japanska destilleriet Hanyu. Destilleriet tystnade 1992 och blossade upp år 2000 då den sista spriten kokades.
Whiskyn härifrån har en enorm dragningskraft och priserna har skjutit i höjden. Destilleriet tvingades sluta mata sina kärl, överge sina pannor och slutligen stänga på grund av en svag ekonomiskt tillväxt i början av 2000-talet, som påverkade flera japanska destillerier.
Destilleriet hade en stor mängd ’stock’ (kvarvarande whiskyfat) som köptes av Venture Whisky. Företaget bildades 2004 av grundarens barnbarn Ichiro Akuto.
2005 buteljerades de första faten under etiketten Ichiro’s Malt. Efter tag etablerades även nybyggda destilleriet Chichibu. En av Ichiro Akutos absolut största framgångar är lanseringen av spelkortserien, som består av 58 olika släpp av Hanyu-whisky.
Lanseringen speglar alla delar i en kortlek. Lurigt är att det finns två olika jokrar i serien. 2006 kompletterades originalsläppet med ytterligare några utgåvor som Ace of Spades, Queen of Hearts, King of Diamonds. Helt klart är att Ichiro’s Malt Card Series fått ett minnesmärke i auktionshistorien.
De första släppen kom för ungefär tolv år sedan. Det var inga samlarwhiskys då, men konsumentpriset på 1532 kr var dock rätt högt i förhållande till snittet av maltwhiskypriserna.
På den svenska dryckesauktionen i september fanns Hanyu Ichiro’s Malt Card Queen of Clubs med som ett utrop. Destillerad 1988 och fylld på fat nr 7003 med en slutlagring på ny amerikansk hogshead-ek. Flaskan buteljerades 2008 med en styrka på 56%. Objektet hade nr 82 av 330 (buteljerad av Sasanokawa Shuzo Co Ltd, Fukushima).
När sista budet lagts stannade siffrorna på 116 520 kronor. Dock tillkommer en köparprovision på 20%, samt 50 kronor i försäkringsavgift, vilket ger ett slutpris på 139 670 kronor. Det finns troligen inget som kan konkurrera med en sådan värdeökning – nästan 14 000 kronor per år eller drygt 9000% under perioden!
Under samma period såldes en likadan flaska på Scotch Whisky Auctions för 11000 pund +10% i kommission vilket ger ett slutpris på 12 100 pund, ca 136 000 kr.
Dock är det en bra bit upp till den Macallan M som såldes i Hong Kong för 628 205 dollar (5,6m kr)! Visst var blandningen i åldrar mellan 25 till 75 år, varje årgång separat lagrad på spanska sherryfat, men priset är nästan astronomiskt.
Flaskan var designad av ett specialteam på 17 personer och i handgjord kristall. Självklart har storleken på 6 liter en påverkan på priset men siffrorna imponerar!
Kommande oktoberauktion i Sverige. Tittar vi på oktoberauktionen i Sverige så finns även där ett gäng japanska whiskys som lär dra till sig ett stort intresse.
Hanyu Ichiro’s Malt Card Six of Clubs från 2000, först lagrad på hogshead och sedan slutlagrad på cream sherry butt samt buteljerad 2009 vid 57,9% av Venture Whisky Ltd. Flaska 175 av totalt 597. Utpriset på 70 000 kronor kommer säkerligen att överträffas.
Intressant att notera är att det länge var de ”höga korten” som fick de absolut högsta slutpriserna, men med åren har skillnaden jämfört med de ”lägre” blivit mindre. Intresset för de låga korten i serien har ökat och därmed även påverkat slutpriserna.
När Ichiro Akuto satte sina spelkort på de olika faten fanns egentligen ingen tanke på att Hjärter Dam skulle vara finare än Ruter Två. Tilldelningen var slumpartad.
På auktionen finns även en Hanyu 1988, 2nd batch, fat nr 9204, buteljerad för ”Full Proof Holland” i en begränsad tappning. Styrkan är 56,3%.
Det är ingen överraskning att redan nu när budgivningen pågår för fullt har utropspriset överskridits rejält – 42 000 kr jämfört med 30 000 i utrop. Kom ihåg att 20% adderas på slutpriset i köparprovison…
Japan igen. Yamazaki och Karuizawa är också en del av den japanska framgången och deras whisky har tilldragit sig ett allt större intresse under de senaste åren. Yamazaki är för övrigt Japans äldsta whiskydestilleri som grundlades 1923 av Shinjiro Torii. Det ägs idag av en av enorma spritkoncernen Suntory.
Yamazaki är koncernens uttalade ”flagship whisky”. Platsen för destilleriet anses av många vara ett idealiskt läge, där klimatet sägs ha faktorer som påminner om de skotska, trots det sydliga läget. Tre floder har sin sammanslagning där vilket skapar en fuktig kylande effekt.
Från början producerade Yamazaki både grain- och maltwhisky för Suntory’s blends. 1972 öppnades Chita Distillery och då kunde man fokusera mer på singelmaltwhisky.
I Systembolagets oktoberauktion utbjuds bland annat en Yamazaki Sherry Cask 2013 Release. Denna whisky har legat på oloroso-fat i 12 till 15 år. Uppskattningsvis släpptes 16 000 flaskor. Utropspriset är 40 000 kr men det skulle förvåna mig om slutpriset inte överstiger 45 000 kronor.
Karuizawa grundades redan 1955 och har en lång tradition av whiskytillverkning. Destilleriet lades dock i malpåse 2001 och monterades ner 2011. Deras whisky har fått ett allt större intresse genom åren och samlare betalar gärna höga priser för vissa utgåvor, som säkerligen kommer att öka ytterligare genom åren.
På oktober-auktionen dyker Karuizawa Vintage 1988 Single Cask #7683 upp. Flaskan är buteljerad 2007 med en styrka på 59,3%. Utropet på 18 000 kronor kommer förmodligen trissas upp av initierade intressenter.
Skottland utmanar. Ett av oktoberauktionens toppobjekt är Black Bowmore Final Edition från 1964. I en serie om 1812 flaskor har denna nr 1059. Det är den sista releasen i den av Bowmore släppta trilogin från 1964.
Utropet på 110 000 kronor kommer troligtvis överstigas en bra bit, eftersom denna serie blir allt mer sällsynt. Detta utrop kommer vara en stark utmanare och motståndare till de japanska mer äventyrliga whiskysorterna, vad gäller slutpriser och ökning i en reell procentmätning.
Vi kan konstatera att försäljningspriserna ökar i branschen. I helgen kom två 50-åringar via Systembolagets webbsläpp. Highland Park 42,8% kostade 195 000 kr och The Glenrothes 48% 295 000 kr. Säljaren i det här fallet var destilleriägaren Edrington.
Frågan är vilken uppsida i värdeökning dessa sorter kommer att uppvisa? Räknat i procentuell värdestegring kommer man i alla fall inte att vara i närheten av Hanyu Ruter Dams makalösa lyft på 9000%. Det blev ett klipp för säljaren!
• Dryckesauktion 5-7 oktober på Bukowskis
LÄS MER: Rykande åtgång på whisky vid dryckesauktionen 5-7 okt
LÄS MER: Karuizawa världens dyraste japanska whisky
SÖREN NYLUND har över 30 års erfarenhet av vin- och spritbranschen och lång erfarenhet av mat- och dryck i kombination. Som handledare och utbildare hos Systembolaget 1994-2006 utbildade han kolleger i vinkunskap och var med och tog fram spetskursen ”Trender och Traditioner”. Åren 2003-2005 fördjupade han sin dryckeskunskap till diploma-nivå via Wine and Spirit Education Trust (WSET). Hösten 2007 tillträdde han tjänsten som värderingsansvarig och var med och byggde upp Systembolagets Dryckesauktioner – en marknadsplats för köpare- och säljare av värdefulla samlarobjekt. Stort fokus låg på värdering och att säkerställa objektens äkthet. Sedan januari 2020 verkar han som oberoende värderingsman. Sören Nylund är innehavare av titeln ”Av Sveriges Handelskamrar förordnad värderingsman för vin och andra alkoholdrycker”.