High Coast och Hernö har fått oväntad hjälp av SAS med att sprida sina namn över världen. Nu har förstås SAS mest nordiska resenärer men en och annan utlänning flyger också i business class. Och att få dricka finwhisky från ett lokalt destilleri slår såklart sippar på de globala whiskyjättarna.
Reviews Denna flygplanswhisky kommer alltså att sätta High Coast på kartan ute i världen. Betänk också att det inte handlar om whiskynördar i de extra rymliga flygstolarna utan vanligt folk som ifall whiskyn faller på läppen har en dramatisk spridningskraft till nya potentiella kunder.
Men kommer affärsmännen/-kvinnorna att bli nöjda? Självklart, norrlänningarna bjuder på toppkvalitet i sin ”höghöjdsprodukt” som samtidigt är kommersiellt lättdrucken. Tappningen är insiktsfullt balanserad. Konnässören droppar i vatten i glaset och då lyfter allt ytterligare ett snäpp när eken kickar in. Flygresan blir som en rosaskimrande dröm…
Atmosfär bjuder på en medelstor mild arom av honung och vaniljkräm med fragrant skavad ek, i basen butterscotch. Seren tilltalande stil.
Smaken känns tunn? Citrusfrukt tar fart, strax vaniljj- samt citruskola som mjukar upp, sent rökflagor och försynt kryddpush. Lång radiatorlik värmande eftersmak på citrusfruktkola. Torvrök vecklas ut bortom radiatortonen och värmen blir chili-kliande.
Vattnad överlever bara vaniljen i en annars sopren nos. I munnen söt vanilj och frukt, honung understödjer citrusmarmelad, ovan rökslingor, värme höjer mot slutet. Mer ek i eftersmaken, choklad och krydda tar över men fyllig frukt återvänder efterhand. I basen anas medicinal jod, som efterlämnar en skyla torvrök i gommen efteråt.
För den som väljer att korka ur sin nyköpta pava ombord löses vattningsoperationen genom att en mugg vatten beställs. Varpå fingret doppas samt skakas lätt i whiskyglaset. Då blir som sagt Atmosfär ännu bättre.