Speyside kokar, bokstavligen talat, av whiskyverksamhet. Pannorna står som spön i backen. Bakom mången vägkrök syns en vit skorsten som skvallrar om att ett maltdestilleri är i antågande. Vad sägs om Chivas hemvist Strathisla; legendariska Glenfiddich med systerdestilleriet Balvenie; Aberlour, Cardhu, Macallan och Glenfarclas; och nya Ballindalloch och Classic Malt-stjärnan Cragganmore. 10-11 dagar tar den här trippen om man verkligen ska hinna med allt och dessutom hämta andan emellan whiskyupplevelserna!

1Vi börjar trippen österut, i Keith. En whiskystad med pannor som Strathmill, Glen Keith samt självaste Strathisla som är hem för blenden Chivas Regal. Ett riktigt whiskysmycke med sin kullstensgård inramad av två pagoder. Här inne kan man blanda ihop sin egen version av blenden. Eller gå raka vägen till whiskykällaren och prova Chivas-blends vid fatstyrka (!) direkt från faten. Fortsätter man en bit till längs fabriksvägen dyker ett par baracker upp som är några av de viktigaste husen i hela koncernen. Det är här maltdelen till blended-whiskyn sätts samman, själva nervcentrat i Chivas Bros!
2För att vara på Speyside är Keith lite off. Det tar ”hela” 20 minuter med bil att nå hjärtat av Speyside. Så kallar Glenfiddich sin hemort Dufftown som också benämns Skottlands whiskyhuvudstad. På väg in i staden passeras Mortlach med Dufftown Distillery en bit upp i terrängen. Kör man istället runt staden längs River Fiddich passeras Glendullan.
På en åkerlapp ovan flodbankarna anlade familjen Grant sitt destilleri 1886. På Glenfiddich är solera-rundturen självskriven. Där man får prova 15-åringen i ’cask strength’-format och dessutom konstruera sin egen version baserad på olika fatprover. En spännande övning som visar hur svårt det är att göra en singelmaltwhisky. Den ska ju också blandas ihop likt en blended whisky utifrån individuella fat.
3Förr eller senare kommer ni att hamna på Dufftowns Whisky Shop – och blir kvar länge. Här får man naturligtvis smutta sig fram till ett köp, många flaskor är öppna och när ystra whiskysvenskar bullrar i farstun dukas ytterligare några pavor fram! Se till och planera resan väl och ring till butiken i förväg och arrangera en kvällsprovning. Den whisky som finns tillgänglig här slår det mesta på destillerierna. Dessutom kan man handla på sig allt som provas efteråt!
4Nästa dag gör ni en avstickare till Glenallachie utanför Aberlour, en kvart bort. Byggt i slutet av 1960-talet och känt för sina sherryfatstappningar. Den mer ambitiösa rundturen är det bästa valet som noggrant går igenom processen och förklarar hur blender Billy Walker bygger upp de olika tappningarna. Ring gärna innan och försök få tillgång till lagerhusen med ’special treatment’, det är det värt!
5På hemvägen är det värt att planera in ett besök på Speyside Cooperage. Tunnbinderiet mellan Craigellachie och Dufftown som betjänar många av Skottlands destillerier. Här förklaras ett fats livscykel pedagogiskt. Från läktaren kan man njuta av det mycket fysiska hantverket att reparera och sätta samman ektunnor i full fart!
6Tillbaka i Dufftown är det dags för Balvenie. Här lockar såklart golvmältningen och maltugnen där man faktiskt kastar in en näve torv i brasan för att få den där viskningen av rök som all Speyside-whisky hade förr. Till skillnad från Glenfiddich begränsar William Grant trafiken på det mindre destilleriet. Här får man träffa mannarna som gör whiskyn och prova på hantverket. En rundtur vikt för de som verkligen är intresserade av whiskymakande, en självklar höjdpunkt på whiskyresan!
Dufftown har ju egen liten järnväg. Passa på och ta en tur med lokföraren på bangården. Det är bara att ringa och kolla om de har tid eller gå till stationen, som ligger bredvid Balvenie, och chansa på att någon kan varva upp dieselloket.
7Kanske ännu häftigare än Balvenie är Aberlour-sejouren. Klassikern som är så omtyckt av svenskarna numera. Trångbodd och inklämd mellan landsvägen, sluttningen och vattendraget Lour Burn. Detta är destilleriet som uppfann konceptet att som besökare få buteljera sin egen whiskyflaska direkt från fat. Precis som Balvenie vill man begränsa antalet besökare och tar inte emot turistbussar.
Sajten håller på att uppgraderas och ett helt nytt destilleri ska byggas så produktionsdelen kommer man inte åt för tillfället. Men utbudet av provningar är bländande. Secret Speyside-sittningen är ett måste. Med Aberlour själv som kickoff får ni testa otillgänglig whisky som nedlagda Caperdonich, avlägsna och okända Braeval samt ovanliga Glen Keith och superstjärnan Longmorn. Eller så väljer ni att undersöka a’Bunadhs förunderliga sherryfatsvärld i en provning dedikerad åt fatutgåvan som många tycker är världshistoriens absolut bästa sherrywhisky! En bredare fatprovning är singelfat-upplevelsen där Aberlour lagrad i olika fattyper presenteras.
Ett måste vid besöket i Aberlour är skogspromenaden upp till Linn-fallen. En rundslinga i vacker terräng där målet är vattenfallet där självastet St Drostan ska ha döpt folk i samband med kristnandet av trakten.
8Tvärsöver floden Spey från Aberlour sett ligger Macallan. Det nya spektakulära mastodont-destilleriet till hälften nedgrävt i sluttningen är väl tidernas destilleribesök. Nya Macallan är som ett tivoli av varierande upplevelser. Häng med Ghillie och flugfiska i Spey om ni vill! Eller boka in lite friluftsteater där Macallan-karaktärer genom historien pratar om sig själva och serverar whisky, drinkar och god mat.
Men de flesta kommer nog för att se destilleriet och häftigast är Mastery-rundturen där den första whiskyn intas bland pannorna. Och avslutas med praktmiddag med matchande viner i Elchies-herrgården. Däremellan provsmakning av sällsynta Macallan-whiskys och privatvisning av whiskybutiken där man kan handla på sig godsaker allra sist.

9Resans tredje del tar sällskapet en bit uppströms River Spey. Cragganmore ligger nära floden och är Speyside-representant i Classic Malts, serien som väckte intresset för singelmaltwhisky globalt. Här kan man bese de underliga pannorna med kapade toppar. Den burkiga toppen på spritpannan ökar refluxen och lättar upp destillatet. Den mest avancerade Range-rundturen rekommenderasm där sex olika Cragganmores testas inklusive en skvätt från ett fatprov.
10På andra sidan Spey ligger Cardhu på en bergskam och överblickar dalgången Strathspey. Här är det Johnnie Walker som gäller. Världens största Scotch-märke har sin hemvist på familjen Cummings destilleri. Två 1800-talskvinnor ligger bakom framgångarna som till slut gjorde att Alexander Walker köpte hela destilleriet. Cardhu Collection-turen är spännande och visar hur smakerna skapas i singelmalten. I den enklare varianten blir det cocktailblandande också. Eller så kan man ägna sig åt en gissningslek där man får blindprova whisky och gissa identiteten!
11Ett av de sista familjedestillerierna i Skottland är Glenfarclas där sjätte generationen nu regerar med George Grant i spetsen. Här går man konnässör-rundturen för att se destilleri och lagerhus och smutta på whiskyn. Men ännu hellre Five Decades-visningen som låter en botanisera bland cask strength-utgåvorna i Family Cask-serien med start på 1960-talet och framåt. Destilleriet uppmanar artigt deltagare i den senare aktiviteten att ombesörja hemtransport i förväg och undvika att köra bil själv efter upplevelsen!
12Slutdestination för denna Speyside-visit blir nya Ballindalloch som började planläggas 2011 varpå den första whiskyn rann ur pannan 2014. Året därpå skedde den officiella invigningen med prins Charles närvarande! Här bokar man in chefsturen med Colin Poppy som förklarar tänket med destilleriet och whiskyn. Besöket formas efter era förväntningar så ring innan och diskutera fram ett upplägg som passar. Besöket avslutas med provsmakning av 3- och 7-årig whisky, en mix av det egna destillatet och närbelägna Cragganmore. Här kan man också boka in en hel whiskydag och vara med och göra spriten själv vilket är ovanligt i Skottland numera, passa på!

BOENDE
VILL MAN BO som en kung är det bara Craigellachie Hotel som duger. Lyxhotellet ligger i knutpunkten Craigellachie där även alternativet Highland Inn finns. Ett annat trevligt och bekvämt boende är Dowans Hotel utanför Aberlour. Alla tre ställen har whiskybarer man bara kan drömma om! Och dessutom bra restauranger. Enklare boende erbjuder Highland Spirit B&B i Dufftown som också arrangerar en historisk vandring förbi Mortlach Distillery som inkluderar 7 maltwhiskys och en akvavit! Gables är ett annat Dufftown-B&B som rekommenderas. I Aberlour bor man på puben The Mash Tun i något av whiskyrummen – Glenlivet, Macallan, Glenfiddich, Aberlour och Glenfarclas.
Resplaner WHISKYRESAN
• Edinburgh & Borders (7d): Bladnoch, Annandale, Glenkinchie, Holyrood, Bonnington & Johnnie Walker House
• Scottish Midlands (6d): Blair Athol, Edradour, Aberfeldy, Glenturret, Tullibardine, Deanston
• Western Highlands (5d): Oban, Tobermory, Ardnamurchan, Nc’nean, Ben Nevis
• Norra Speyside (5d): Glen Moray, Gordon & MacPhail, Benromach, Benriach, Speyburn, Glen Grant