Whiskyturism Hur många engelska whiskys finns det? Några stycken, kanske du tror. I detta nu går det att hitta whisky från 26 ställen i England! Glöm Skottland och åk till grannlandet på nästa whiskyresa.
Visst, jämfört med skottarna har engelsmännen en väldigt liten industri som precis börjat etablera sig. Men whiskyn är distinkt och nog så anmärkningsvärd. Smakprofilen kan variera, men engelsk whisky har generellt en lättare och mer delikat smak jämfört med skotsk whisky.
Mycket på grund av att fatpåverkan än så länge är ringa. Vanligt förekommande smaknoteringar är honung, vanilj och en lätt fruktighet. Här listas de elva största och mest spännande ställena!
LÄS MER: Engelsk whisky har fått sitt genombrott

Wharf
Var: Towcester, i Northamptonshire
Beskrivning: Detta hantverksdestilleri gör nästan alla typer av starksprit – konjak, vodka, rom, gin och whisky. De har för närvarande singelmalt och maltsprit (vilket betyder att den inte är 3 år gammal än).
The English Whisky Co
Var: Norfolk, i sydost
Beskrivning: Officiellt känt som The English Whisky Company, detta är Englands första dedikerade whiskyverksamhet i modern tid. Och därmed Englands största destilleri. Ett lagom pittoreskt gårdsdestilleri som ägs av familjen Nelstrop och ståtar med några av de äldsta whiskyutgåvorna i England (om den är över 10 år gammal är den riktigt gammal med nuvarande mått mätt).
Spirit of Yorkshire
Var: Hunmanby, vid Filey Bay på östkusten
Beskrivning: Spirit of Yorkshire har ett brett utbud av unga whiskys mognade på en mängd olika fat under varumärket Filey Bay som verkligen är värda att utforska.
Oxford Artisan
Var: Precis i utkanten av staden Oxford
Beskrivning: Destilleriet som kallas TOAD producerar mestadels rågwhisky av mycket hög standard, med hjälp av en unik metod av regenerativt jordbruk för att odla gamla rågsorter som används vid destillation.
Adnams
Var: Southwold, på sydöstra kusten
Beskrivning: Destilleriet är en del av en affärsgrupp som inkluderar en stor bryggare och en kedja av hotell och pubar. Destilleriet självt producerar många olika typer av sprit inklusive whisky.
Bimber
Var: Västra London
Beskrivning: Bimber, som är ordet för månsken på polska (grundaren Dariusz Plasewski är polack och tredje generationens destillatör), tillverkar robusta whiskys av riktigt hög kvalitet i västra London. Bimbers utgåvor säljs regelbundet slut, och teamet arbetar för närvarande på ett nytt skotsk whiskydestilleri på Speyside, Dunphail.

Cooper King
Var: Sutton-on-the-Forest, i Yorkshire
Beskrivning: Inspirerade av destillerier i Tasmanien, gör medgrundarna Chris Jaume och Abbie Neilson gin och vodka medan deras whisky mognar på små 100-liters fat. Själva destilleriet drivs med förnybar energi och har producerat en av de första koldioxidnegativa ginsorterna i England.
Cotswolds
Var: I hjärtat av Cotswolds nationalpark
Beskrivning: Ett av engelsk whiskys mer etablerade destillerier som har vunnit massor av priser för sina produkter. Whiskyn är omtyckt och har en underbar ton av gröna äpplen i både arom och smak.
The Lakes
Var: I natursköna Lakes District i norr
Beskrivning: Lakes Distillery är en etablerad verksamhet belägen bredvid en alpackafarm, och specialiserar sig på whisky som lagrats på före detta sherryfat och bjuder på rika, fruktiga smaker.
Spirit of Birmingham
Var: Birmingham
Beskrivning: Medan whiskyn mognar tillverkar Spirit of Birmingham öl, vodka och gin för att hålla verksamheten igång. Destilleriets första ”baby cask” på 24,4 liter verkar fortfarande vara tillgänglig till försäljning för den som är hågad.
Healeys
Var: Truro, i Cornwall
Beskrivning: Hicks & Healeys whisky är ett samarbete mellan St Austell-bryggeriet och cidertillverkaren Healeys. Det var här Englands första maltwhisky sedan 1800-talet kokades kring millenniumskiftet och gavs ut 2003. Men de senaste 20 åren har man inte givit ut mycket tyvärr. Den som har en flaska av något hemma kan skatta sig lycklig!
