
MALTWHISKY-VM BJUDER på mycket. Inte minst smaker från 90-talet destillerier världen över. Som bedöms av världens största jury. Över 2000 whiskyälskare har under året provat sig igenom 117 destillat.
Själva finalen är en fest utan motstycke. Där firas whiskyns lov i över fyra timmar. Dussinet briljanta maltwhiskys framsållade i ovanstående gedigna process ska blindprovas. Det spottas, smackas vällustig och hummas förundrat över aromer. Folk trivs och skapar whiskyminnen tillsammans.
Och det bjuds på underhållning. Härligt nördig dessutom. VM-general Henrik Aflodal håller låda på sitt oefterhärmliga vis med insiktsfulla berättelser om de tolv destillerierna. Utan att en gång nämna deras namn, det är ju en riktig blindprovning där bara smaken ska betyda något, inte förväntningar på etiketter.
– Jag har haft förmånen att befinna mig i whiskyns underbara värld sedan 1990-talet, berättar Henrik Aflodal. Och det är alltid lika spännande att skriva manus till detta magnifika event. Mixen av destillerier är aldrig densamma så ny dynamik uppstår varje gång. Smakupplevelserna förstärks av orden. Publiken tas med till de platser där miraklen sker. Och det sker in-real-life med dofter och smaker i glasen, tillsammans med likasinnade. Stämningen är unik. VM-finalen är en absolut höjdpunkt för mig i mitt whiskyliv.
Henrik Aflodal är idag chefredaktör för The Spirits News som bevakar hela spritscenen, men whisky i synnerhet. Redaktörens livsmission har varit att prova så mycket whisky som möjligt. Och även om takten saktats ner de senaste när vyerna har vidgats och andra spritdrycker får mer uppmärksamhet är nestorn snart uppe i 9000 nedtecknade whiskyupplevelser:
– Mötet med en whisky är belöningen som gör jobbet i övrigt värd all möda. Att sitta instängd i provningsrummet avskärmad från alla andra intryck och få ägna sig helhjärtat åt ett glas med alla dess intryck. Mina sessioner varar i upp till två timmar och när jag kommer ut känns allt annat i livet så lätt. Koncentrationen och närvaron är så total att all stress ramlar av en och batterierna laddar upp.
En VM-final har alltid tre presentatörer. För att få jobbet krävs två egenskaper. Skarp näsa och vassa smaksinnen samt en enastående förmåga att levandegöra och gestalta aromupplevelsen. Genom åren har stjärnprovare som Mischa Billing och världsmästaren i sommelieri Andreas Larsson pratat smaker från VM-scenen. Nu i sjätte upplagan, sedan starten 2005, gör Sverige meste spritexpert Steffo Törnquist entré.
TV-profilen som till vardags sitter i morgonsoffan i TV4 är bland vänner av destillat mer känd som spritkonnässör. År 1998 utkom den allomvetande boken SPRIT ut. Sedan dess har han blivit cigarrfabrikör med eget märket STEFFO. Men det är whiskyn som varit hans stora kärlek genom åren:
– Mitt liv är marinerat i sprit. Jag har druckit whisky i över 50 år, skrivit om whisky i 30, och hållit hundratals föredrag och provningar. Jag har alltid whisky i mina köttbullar och det ligger alltid en plunta i golfbagen.
Med ett sånt trackrecord finns en uppsjö av episoder och minnen att välja emellan. Inte minst resorna till Skottland med Vin & Sprits dåvarande chefsblender Folke Andersson, där det inte bara öppnades dörrar på vid gavel utan massor av whiskyfat också, berättar Steffo Törnquist engagerat:
– Jäklar i havet vilka fat vi fick testa. Jag fick möjlighet att blanda en 18-åring på Macallan men fick aldrig riktigt till färgnyansen, förbannat frustrerande, men det fick å andra sida inte Folke heller.
En duktig provare är han också. Med illa dold förtjusning berättar han om det envisa rykte som förföljer honom i Luleå.
– En myt som spreds efter en provning där uppe är att jag satte tio av tio sorter i blindprovning, skrockar Steffo Törnquist. Det är en angenäm myt, men tyvärr inte sann. Tror att jag prickade rätt på åtta av tio.
Som för många andra står skotsk whisky i fokus men det finns annat som räknas. Utvecklingen i whiskybranschen går framåt men än så länge dominerar den skotska kvaliteten:
– Japanerna skäms inte heller för sig, och en och annan svensk närmar sig. Men är man på jakt i Skottland, eller på en linksbana med sin klubbor, så är den skotska whiskyn såklart överlägsen.
Tillbaka på VM-scenen är estradören Björnstierne Antonsson. En gammal räv i VM-sammanhang som presiderat i finalen två gånger, senast 2014. Idag Creative Head Sommelier på världsberömda Richard Juhlin Champagne Club. Årets insats ovan glasen är alltså tredje gången gillt.
– Whisky fascinerar verkligen, menar Björnstierne Antonsson. Mångfalden av stilar är något jag jag tar med mig från varje finalprovning. Maltwhiskyn är svårslagen där, precis som med champagne, variationerna upphör aldrig.
Över bardisken blir det alltid en singelmaltwhisky, något vinoraklet inte provat förut men är nyfiken på. Med andra ord champagne till vardags men whisky till fest. Finns det några likheter mellan dryckerna?
– Egentligen inte, möjligen tänker jag mig att både champagne och whisky är drycker man kan kontemplera över. Att sitta ner med sina tankar och sippa på ett härligt glas och bara låta tankarna flöda.
En sommelier jobbar mest med vin men måste såklart ha koll på destillat också. Hos Björnstierne Antonsson går intresset längre än så. Whisky har alltid varit förstavalet i spritsammanhang. Till favoritdestillerierna räknas Highland Park och utdöda exklusiviteter som Port Ellen och japanska Karuizawa. Men vyerna vidgas med åren:
– Jag utmanade min whisky-smak ordentligt under min senaste tripp till Skottland. Historisk sett har jag varit ganska konservativ och stannat vid ett par stilar och märken som jag fann tidigt men det finns ju så mycket annat därute.
Ett och annat glas minns man. För Björnstierne betyder tillfället och sällskapet mycket för upplevelsen. En whisky som etsat sig fast är en 16-årig sherryfatslagrad Oban:
– Denna Oban Bicentenary glömmer jag aldrig. Det var en sval sensommarmorgon i augusti då jag delade ett glas med min 80-årige och far och 18-årige son på destilleriet.
Whiskyårets största event går av stapeln 10 december i Stockholm. Plats är Elite Palace Hotel vid Norrtull. Sittningen börjar kl 13.30 och pågår i drygt fyra timmar. Tre vinnare ska koras i de olika smakklasserna Malty style, Sherried och Peated. Alla är välkomna att vara med, förklarar Henrik Aflodal, enda kravet är att man gillar maltwhisky:
– Var och en är ju expert på sin egen whiskysmak. Uppgiften är så löjligt enkel att den blir svår. Hitta den godaste och mest högpresterande whiskyn i varje flight. Majoritetens röst fäller avgörandet.
De tre profilerna i presidiet har dubbel röststyrka men med hundratalet andra whiskydrickare i salen blir inflytandet över slutresultatet ändå marginellt. Det är whiskyfolkets röst som avgör, en sorts spritvärldens Jerring-pris om man så vill.
Men kan man verkligen tävla i smak? Steffo Törnquist är snabbast på bollen:
– Man kan tävla i allt, om man inte tar resultatet så blodigt. Det är alltid kul att diskutera bra whisky med andra nördar, och det är ju precis det vi ska göra under finalprovningen!
• ANMÄL dig till finalprovningen i Maltwhisky-VM 10 dec: Elite Palace Hotel, St Eriksgatan 115