WhiskyTV Vi får följa med Henrik Aflodal in i det allra heligaste, hans provningsrum. I glasen Aberlour a’Bunadh, världens mest hyllade sherry-whisky!
Gjord på 100% 1st fill oloroso sherry butts. Uppfunnen 1994/95 av Aberlours dåvarande blender David Boyd, idag tillblandad av master blender Sandy Hyslop. Varje batch har en egen signatur, en egen stil.
2021 har vi hunnit till batch nr 69. Henrik Aflodal jämför med batch nr 66 som fanns på Systembolaget i höstas:
– 69:an har ett bredare register och tål vattning bättre än 66:an som blev rätt aggressiv nedvattnad. Den aktuella utgåvan har saftig fruktig smak som efter andra vattningsomgången rör sig otroligt sakta i munnen med örtiga oloroso sherry-toner samt nektar och tobak i eftersmaken. En komplex sammansatt smak där eken balanseras skickligt mot destillatets fruktighet. Fingertoppskänsla av blender Hyslop.
Vi får också höra bakgrunden till denna unika cask strength-utgåva från ett stort destilleri. Varför gjorde David Boyd produkten i egentligen och vilka kriterier skulle uppfyllas i begynnelsen?