Den lyxiga Guatemalanska romen, Ron Zacapa, presenterar en ny enastående kollektion i fyra delar, inspirerad av varumärkets rötter och de unika fat som används i deras lagringsprocess kallad ’Sistema Solera’. Nya Zacapa la Doma, den första av fyra släpp är nu tillgänglig på Systembolaget.
Nya släpp Under de kommande fyra åren kommer Zacapa varje år lansera en unik och limiterad utgåva av sin prisbelönta Zacapa 23 som en del i den exklusiva ’Heavenly Cask’-kollektionen.
Den fyrdelade kollektionen är tillverkad i Zacapas lagringsanläggning i Guatemala, i ’House Above the Clouds’ – en magisk plats inbäddad bland en rad spektakulära bergstoppar och aktiva vulkaner, 2300 meter ovanför vattenytan.
Lorena Vásquez, expert inom konsten att lagra med flera fat och Zacapas Master Blender i över 35 år, säger att kollektionen verkligen fångar varumärkets själ:
– Vi har alltid varit otroligt stolta över komplexiteten och hur unik Zacapa 23 är. Vi gläder oss över möjligheten att väcka varje fat till liv i vår nya Heavenly Cask-kollektion.
Kollektionen visar på den passion och år av hårt arbete och precision som Master Blender Lorena Vásquez lägger ner i skapandet av sin Zacapa 23.
Kollektionens fyra specialutgåvor och samlarobjekt berättar historien om den ikoniska Zacapa 23 genom att hylla den dynamiska ’Sistema Solera’-processen och magin skapad i de fyra faten som används för att lagra Zacapa 23.
Nu lanseras den första av de fyra unika utgåvorna, Zacapa 23 La Doma, ’The Taming Cask’, som finns tillgänglig i Sverige från 13 april.
I lagringsprocessen ’Sistema Solera’ blir 6–24-årig rom noga blandad och lagrad i fat som tidigare innehöll amerikansk whiskey, samt sherry- och Pedro Ximenez-viner för att ge drycken olika karaktärsdrag.
De före detta amerikanska whiskey-faten ”tämjer” och ”formar” nyspriten efter destillation. Det andra förkolnade fatet exponeras för en levande eld som bränner djupt in i träet vilket extraherar essensen av fatet och ökar lagringskraften.
Försiktigt upphällt i ett tredje fat, som tidigare använts för att lagra sherry, dansar vätskan med de nya aromerna och en harmonisk integration påbörjas.
Till sist, ett fjärde fat, tidigare använt för det sötaste sherryvinet Pedro Ximenez, adderar sötma och slätar ut vätskan. Hela processen skapar en extraordinär och oöverträfflig djup smak.
Varje specialutgåva av Zacapa Heavenly Cask-kollektionen hyllar ett av dessa olika fat med att genomgå ytterligare lagring.
Zacapa La Doma, det första av fyra släpp från Zacapa’s Heavenly Cask-kollektion, är inspirerad av det före detta amerikanska whisky-fatet, känt som ’The Taming Cask’.
Det adderade åldrandet i dessa fat ger smak av färska och honungsfyllda sockerrör tillsammans med den tropiska, livfulla smaken av ananas och banan.
– Zacapa La Doma handlar om vår ’Taming Cask’, menar Lorena Vásquez. Den ofiltrerade Zacapa-andan är skapad av delikat fermenterad och destillerad melass som vilar i de före detta whiskyfaten. Det extraherar de mest extraordinära smakerna och aromerna som fatet har att erbjuda, och skapar en rom med rik och fruktig smak med en hint av vanilj. Jag hoppas verkligen La Doma skänker alla en liten del av vår Guatemala-utopi – det finns ingen plats som denna, och ingen rom som Zacapa!
Det perfekta sättet att avnjuta Zacapa La Doma är rent som den är, eller med en stor iskub garnerad med färsk eller flamberad ananas alternativt en skiva flamberad banan. Den får också gärna kompletteras med något sött som antingen valnöt- eller ananastarte. Eller så gör d helt enkelt en La Doma Old Fashioned!
• Zacapa 23 La Doma 40% | SB-nr 40918, 799 kr
La Doma Old Fashioned
- 5 cl Ron Zacapa La Doma
- 1 barsked kaffesockerlag
- 3 droppar chokladbitter alt. aromatisk bitter (t.ex. Angostura bitter)
- torkade Bananchips
Rör samtliga ingredienser med is. Sila upp i rocksglas och tillsätt is. Garnera med torkade bananchips.
Kaffesockerlag
2 delar mörkt muscovadosocker
2 delar hett vatten
1 del hela kaffebönor
Rör hett vatten och muscavadosocker till sockret har löst upp sig. Låt svalna. Tillsätt hela kaffebönor och låt dra i ett dygn. Sila bort bönorna och försvara kaffesockerlaget kallt.