Världen skriker efter mer bourbon. Amerikanerna hinner inte med att producera i den takt som krävs. Trots att whiskeyn ”bara” behöver lagras i 4 år innan den är drickfärdig tar det tid att bygga ut lagerhuskapaciteten för att möta efterfrågan.
Whiskeymakande Buffalo Trace Distillery i Kentuckys residensstad Frankfort konstaterar att det kommer att ta flera år att få fram de produkter som folk efterfrågar.
2018 investerade destilleriets ägare Sazerac 1,2 miljoner USD för att öka produktionen under en tioårsperiod. Firman sa att man inte ville ta några genvägar för att på kort sikt komma upp i volym och skulle fortsätta erbjuda ”högkvalitativ whiskey till rimliga priser tills dess lagret hunnit ifatt.”
– Bourbon-kategorin fortsätter att växa i rask takt, och trots att vi har byggt ut vår kapacitet över hela produktionskedjan de senaste åren klarar vi inte riktigt att fylla våra kunders köpordrar, menar Sara Saunders, vice marknadschef för Buffalo Trace.
– Vi producerar och levererar rekordmycket bourbon just nu. Samtidigt förstår vi hur frustrerade våra fans är när produkterna inte finns överallt. Vi försvarar våra kvalitetsanspråk mer än allt annat och tror inte att det finns något substitut för genuin lagring i ekfat. Tyvärr drar ju fatlgaringen ut på tiden vilket gör att vi inte kan ge ut flaskor i den takt vi önskar.
Det senaste året har Buffalo Trace adderat ett andra pannhus på sin sajt vid Kentucky River och dubblat produktionskapaciteten. Här görs ytterligare 227 000 liter.
Dessutom har åtta jäskar installerats i januari 2021. Totalt har man nu 24. Varje kar rymmer 352 000 liter vilket är aningen mer än de tolv jäskar som använts sedan 1933.
Det äldsta lagerhuset får ny funktion. Det ligger längst bak på ägorna och görs om till ett nytt ’dry house’ där majs-dravet tas omhand efter kokning/mäskning och förvandlas till djurfoder. Nuvarande upparbetningsanläggning kvarstår vilket förbättrar logistiken avsevärt framöver.
Även kylsystemet ses över. Nya mäsk-coolers sätts in komplett med kyltorn. Nya ångkokare ersätter de gamla. Destilleriet har börjat bygga en reningsanläggning för 40 milj USD som ska ta hand om spillvattnet från processen.
Lagerhusen växer upp som svampar ut jorden. Fast inte i direkt anslutning till destilleriområdet utan en kilometer norrut (bygget kan ses på Google Maps).
Buffalo Trace använder bokstäver för att namnge ladorna. Mest känd är naturligtvis warehouse H där faten till Blanton’s Single Barrel-serie hämtas. De senaste månaderna har nr HH, II samt JJ invigts. Ytterligare två konstruktioner är på väg, LL och MM. Dessutom planeras två till innan man är nöjd med lagringsutrymmet.
Buffalo Trace ska också bygga ett nytt kvarnhus i framtiden för att boosta malningskapaciteten så den matchar den dubbla destilleringstakten. De gamla hammarkvarnarna tas ur bruk. Slutligen ska en ny buteljeringshall byggas.
– Vi har kommit långt i vår expansion hittills, konstaterar Master Distiller Harlen Wheatley. Men det är fortfarande lång väg att gå för att tillfredsställa våra fans. Vi tar ett steg i taget för att garantera att kvaliteten på varje whiskeyfat som läggs ner håller absolut högsta nivå.