fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Väldans god jämtländsk rye whiskey

av Henrik Aflodal
9 maj 2019

 Reviews    Ströms Vattudal kallas bygden kring Strömsund i Jämtland. Här bor bröderna Rislund som 2015 bestämde sig för att diversifiera från snickeri till whiskydestillering. Makningen sker under radarn. Stefan och Lars ligger lågt för att när tiden är mogen slå världen med häpnad med sin maltwhisky. Nu släpper man lite på hemlighetsmakeriet med en rye-whisky. Inte den första svenska. I december kom ju Hven med sin rye. Och med jämtarnas tillskott är detta början på en ny kategori (andra svenska destillerier ligger i startgroparna).

Europeisk rye brukar ofta missa doften, i grannlandet Finland luktar det ibland direkt illa, så jag har lågt ställda förväntningar på doften. Vattudalen överraskar med doft av fruktkola och skumgodis med en blommig mitt av violpastill. På djupet rund rågsötma men i kanten behövlig rågkrydda. Egenartad och behaglig. Smaken är väldigt fudge-fet och sötsimmig med fruktkaramell, mot slutet fragrant stegring i örtig/rågig stil som bäddas in i vanilj. Avslutningen är tjockt vaniljsöt med torrare stimmig rågkrydda under.

Etiketten är såklart Amerika-inspirerad men innehållet är det inte. Visst finns sötman men inte syran. Vattudalen är väldans god och välvillig. Trots de få åren i fat framstår den inte som omogen. Men lite vatten frilägger ungdomstonerna. Doften blir kladdigare. Mjuk råglimpaodör dränkt i vaniljsås (-glass). Smaken blir fet-rund med fruktkaramell och skarpare rågkrydda mot slutet plus dämpande papplåda. Eftersmaken är mer intressant dock, med ekfenoler och mer rågbeska ovanpå vaniljbasen. Undvik vatten och du får en trevlig svensk-rye!

Destilleriet i Äspnäs, egenhändigt byggt av bröderna Rislund.

Receptet är en blandning av 70% mältad råg från Viking Malt (Halmstad) och 30% mältat Maris Otter-korn från Crisp Maltings (England). 45 kilo säd åt gången dumpas i mäskkaret, berättar whiskymakare Lars Rislund:
– Eftersom rågen saknar skal blir maltbädden mer kompakt än vid användandet av enbart kornmalt, så avrinningen tar längre tid. Sockerhalten i mäsken blir också aningen högre tack vare rågen.

Jäsning sker med en ale-jäst, en jäststam som bildar ett kompakt bottensediment, fortsätter Lars:
– Mäsken blir klarare men utjäsningen tar längre tid jämfört med en vanlig whiskyjäst.
Efter fyra dagar pumpas ölet över till kopparpannan. Low wines-destilleringen landar destillatet kring 25%. Andra koket sker i samma panna. Klippet sker i farten, Lars provsmakar efter 20-25 minuter och bestämmer när det är dags att börja samla upp ”hjärtat”. Svansen klipps bort vid 68-69%.

Det aktuella koket skedde våren 2016. Destillatet landade på styrkan 73-74%, späddes ner till 63% och tappades på två 200-liters kolade ekfat från Kelvin Cooperage i Louisville, KY. Slatten tömdes på ett mindre 50-litersfat. 400 flaskor (hälften) släpps idag på Systembolaget (30 behåller man själva).
– Det andra 200-litersfatet gömmer vi i en lada uppe i skogen, för att glömmas bort och eventuellt återfinnas av framtida arkeologer, säger Lars med ett leende.
Just så här småskaligt är det. Vattudalen är ett miniatyrdestilleri (i likhet med Smögen i Hunnebostrand). Ställen som får whiskyhjärtat att värmas. Heja bröderna Rislund!

Vattudalen Rye Whiskey 46%

 88p   Doft 21, Smak 23, Exit 22, Balans 22  3-årig rye-whisky gjord på maltmäsk av 70% råg och 30% korn. Lagrad på 1st fill bourbon barrel samt 50-litersfat. Webblansering av 400 flaskor på Systembolaget 9-12 maj.  SB 40559 (50 cl), 648 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.