Cocktails På Cuba gör man sin Old Fashioned på rom, glöm whiskeyn. Alejandro Bolivar på legendariska baren El Floridita avslöjar det perfekta receptet och delger även hur drinken kom till ön. Old Fashioned introducerades på Kuba under förbudstiden och blev snabbt populär, då självklart med amerikansk rye eller bourbon i glaset. Efter revolutionen 1959 sinade leveranserna av amerikansk whiskey och kubanska ’cantineros’ (elitbartenders från Cuba) började byta ut ingredienser för att kunna fortsätta servera drinken. Och det mesta i spritväg på ön då var såklart rom!

Alejandros fem tips för en perfekt Old Fashioned på rom:
- Använd alltid klassiska ofärgade Old Fashioned-glas.
- Använd kvalitetsis utan bubblor som kyler drinken effektivare.
- Fuska inte med spritkvaliteten, endast det bästa duger. I Havanna är det såklart Havana Club.
- Kyl mixerglaset och rör drinken framför kunden, bjud på lite show.
- Garnera med cocktailbär och häng på en apelsinskiva. Ge kunden en drinkpinne så hen kan pressa ner apelsinjosen eller droppa skivan i drinken. Eller helt enkelt röra vidare i glaset för att späda ut drinken.
Classic Cuban Old Fashioned
- 3 stänk Angostura bitters
- 1 cl vanligt vatten
- sked socker
- 6 cl Havana Club rom
Moddla socker och vatten i välkylt mixerglas. Tillsätt resten av ingredienserna och rör med is. Sila i old fashioned-glas över en stor nyhuggen isklump. Garnera med apelsinskiva och cherry. Vrid limeskal över drinken för att addera lite limeolja. Servera med cocktailpinne.