Reviews Mauretansk rom har på kort tid byggt upp ett rykte. Fanbärare för ön är Grays Distillery med varumärket New Grove samt nutida efterföljare som St Aubin, Chamarel, La Bourdonnais, Pink Pigeon från Medine och Lazy Dodo från Oxenham.
Saint Aubin har jag goda minnen av. Deras 9-åriga pot still-kok på färsk sockerrörsjos som kom ifjol var fenomenalt. Agricole-grön och stökig med farinsockrig start som planade ut i apelsinkrokant.
Vi pratar inte Karibien utan Indiska Oceanen utanför Afrikas ostkust. Den lilla grannön bortom Madagaskar. Ett semesterparadis med sandstränder och eviga solnedgångar. Men också ett centrum för sockerrörsodling.
Som fransk koloni har produktionen vikts åt sockerframställning åt hemlandet. Agricole-traditionen att koka sprit på den färska josen har därför kommit igång i modern tid. Men på restprodukten melass har man länge kunnat göra rom.
Familjen Gray startade sitt destilleri på 1931 för att kapitalisera på sockerrörsfälten. Det växer bra i vulkanjorden, odlandet är en motor i Mauritius ekonomi. Melassen som återvinns i spritfabriken härrör självfallet från öns odlingar vilket ger romen en genuint lokal prägel.
Destilleriet som tar namn efter produkten New Grove är öns äldsta. Det ligger en halvmil norr om huvudstaden Port Louis. Här blandas traditionella metoder med mer moderna och både pot stills och kolonnpannor används. Vattnet som filtreras genom vulkanterrängen ger romen en mineralistisk ton.
Franska romhuset Compagnie des Indes handlar såklart med Mauritius-rom. Gray-destillatet som nyligen hamnat på hyllan i en handfull Systembolagsbutiker i störstäderna är en gåva till svenska romfans.
Den perfekta romen? tänker jag när glaset dyker upp i bildprovningen. Aromerna samspelar behärskat som i en maltwhisky fast mer ’intense’, rom gräver ju djupare i tyngre, sötare estrar.
Jag får en sammansatt medelstor doft av syrliga vingummin med en släng söt jord. Ibland syltlök, runtom småkakor. Enastående balans, smålyxigt.
Det smakar choklad och nyrostat kaffe, strax syrliga kumquats med stigande blommig beska. Mot slutet kommer lyftet när orgeat och vit persika rör om.
Lång gungande estrig final puttrar fram på Pommac och arrak/orgeat, efterhand nektar och rostad ek. 100% gjuten balans i munnen, sömlösa övergångar mellan partierna.
Eken storspelar i denna rom som man gör bäst i att dricka vid 53,1%. Ekkraften i vätskan friläggs vattnad då bittra toner gör smakupplevelsen krävande.
Det börjar saftigt med fruktkaramell som växer ut med syrliga estrar. Parallellt går chokladfondant upp i stor ek som blir stramt bitter. Allra längst bort bryter ändå estrig vit persika igenom. Mer krävande efterspel med ekig bittermandel som varvas med nektar och orgeat.
53,1% är den ultimata styrkan för det här fatet som ställer Mauritius i allra bästa dager, köp!