fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 1 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Gin & Vodka

G&T-test: Bästa gin till Source tonic

Femton gin matchas mot Llanllyr tonic

av Henrik Aflodal
22 november 2019

VI HAR TESTAT gin med Aftonbladet. Självfallet blint, inte ens urvalet avslöjades i förväg. Inte en chans att påverkas av varumärken och andra förväntningar. Precis som vi gör här på The Spirits News också — a blind eye, but wideopen nose!

Aftonbladet hade dukat upp femton sorters gin fördelat över storsäljande utländska märken, svenska kändisar och några mer udda lokala varianter. En intressant mix att möta blint i glasen.

Innan testet inleddes hade vi en ”filosofisk” diskussion om varför man överhuvudtaget testar vit sprit som gin och hur det borde gå till. En adekvat frågeställning är vitsen med att testa ginet rent vid rumstemperatur.

Vem dricker gin på det sättet? Förutom riktiga kännare/nördar som vi i testpanelen. En helt vanlig vardagskväll kan jag få lust att spilla upp några droppar rumstempererad gin och smutta på. Jag tillbringar ju annars den mesta tiden i ett whiskyglas.

Därför är det befriande att få hänge sig åt etanol i dess puraste form och oavsett kryddningen i en gin är det den oförställda spritigheten man känner först av allt. Och älskar, faktiskt. Vore det en whisky skulle glaset gå i vasken. Men en vit gin, där ska spriten stå ut. Fast på rätt sätt förstås, gärna oljig och lite fetare, inte sprickande tunnsådd.

Men trots detta hör dessa analyserande provningar hemma i ett gin-labb och är rätt ointressanta för konsumenter. Om någon dricker en gin rent sker det i kyld form, kanske med en isbit i glaset, som spär ut spritsmaken samtidigt som kylan dämpar aromutlevelsen.

Det leder oss in på drinken Dry Martini där det perfekta receptet föreskriver bara några droppar torr vermouth i glaset. Och det testet kommer vi att köra framöver. Om och om igen med olika ginsorter och vermouth-varianter. Rörda välkylda drinkar. Där olika kombinationer kommer att resultera i olika vinnare – varje gång vi testar!

Huvudfokus för detta blindtest är istället en annan drink, Gin & Tonic. Drajan må vara populär men G&T är ännu större. En long drink där tonicen faktiskt spelar större roll än spriten efter den är i majoritet (2/3-delar).

Innan testet valde vi emellan fem sorter, som testades noggrant. Schweppes Indian Tonic är baseline för hela mänskligheten. Ren spritsig arom och blommig lätt fruktig smak av avvaktande beska i en ren fräsch finish. Storsäljartakter, omöjlig att reta sig på.

Dyrare engelsk klassiker är Fentiman’s som doftar neutralt med en citron-smak som är ren och gräsig med fyllig rund beska i avslutet. Betydligt större än Schweppes.

Från Sverige kommer Skånska Spritfabriken med två varianter som är enklare i uppbyggnaden. Classic luktar fruktsoda och smakar sött med frukt/citrus-toner som dör ut, ingen direkt kinin-beska. Indian-varianten har mer tryck. Citron-arom med kinin-bittra fläktar i näsan. Fruktsoda-mun där beskan märks och kinin-pustar i avslutet. Rätt lättsamt ändå.

The Spirits News valde en tonic från Wales som heter Llanllyr. Blommig doft fångade intresset, ingefärstoner stod ut. Munnen är som en fruktkorg, 7up-fräsch med en godisliknande citronarom, tonar långsamt ut i skön mjuk beska.

Let the game begin!

TEST: 15 sorters gin, rent  | TEST: Gin & Tonic

LÄS MER: G&T-test med Schweppes Premium Tonic
LÄS MER: G&T-test med Fever-Tree Tonic

Sida 1 av 3
123Nästa

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.